Удружење угоститеља: Инспектори који контролишу мјере нису вакцинисани

Ово је невиђени нон сенс, тврде у овом удружењу

Велики број инспектора који контролишу примјену мјера није вакцинисан, тврде у Удружењу угоститеља Подгорице. 

Како су казали, такав је случај и код већине запослених у јавној управи.

– Поставља се питање како неко ко мјере не поштује, може контролисати и кажњавати неко друго лице због непоштовања истих мјера? И ово представља невиђен нон сенс- наводе из Удружења.

Из Удружења су такође подсјетили да по закону идентитет неког лица може да утврђује комунални полицајац, полицијски службеници и инспектори, а да пословођа у угоститељском објекту није ниједно од ових лица.

– Самим тим исти нема право да било кога идентификује, а гости угоститељских објеката немају обавезу да му било који идентификациони документ показују. Ово доводи до ситуације да гости могу презентовати потврду о вакцинацији неког другог лица, што пословођа у угоститељском објекту свакако нема право да провјерава. На овај начин, сав терет поштовања мјера од стране становништва у угоститељским објектима пренесен је на угоститеље, што је прије свега незаконито, па самим тим и неуставно- истиче се у Удружењу. 

Сматрају да мјере Министарства здравља, уколико обавезују запослене у угоститељству, морају обавезивати и запослене у другим гранама привреде, а посебно у јавној управи.

– Уколико је то непримјенљиво, исте се морају укинути и у односу на угоститељске раднике. Суштина примјене мјера Министарства здравља и потенцирању вакцинације не смије бити ограничавање рада угоститељске привреде у свакој могућој ситуацији, већ је неопходно утицати на становништво да се вакцинише у што већем проценту и контролисати управо поштовање мјера од стране становништва. Сматрамо да је управо то обавеза и задатак надлежних инспекцијских служби, па се ковид мјерама тај задатак и обавеза не смије делегирати запосленима у угоститељству.  Уколико одређена лица не поштују ковид мјере, а које се односе на посједовање потврде о вакцинацији приликом посјете угоститељском објекту, инспектори морају имати обавезу да тим лицима изричу прекршајне налоге или покрећу друге поступке, а не угоститељима којима су у тој ситуацији руке апсолутно везане- додају у саопштењу. 

Угоститељи су стога затражили хитан састанак са представницима Министарства здравља, Министарства финансија и социалног старања, Министарства економије, као Управе за инспекцијске послове.

– Уколико до тог састанка не дође у најкраћем могућем року, или тај састанак не уроди плодом, обавјештавамо јавност и све надлежне, напријед поменуте, органе да ћемо позвати своје чланство да поступају по слову Закона, а да се оглуше о незаконита и неуставна подзаконска акта, која погађају искључиво угоститељску и туристичку привреду- закључили су у саопштењу. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest