Ухапшен директор Управе прихода и царина Раде Милошевић

foto: Pogled

СДТ је у сарадњи са више надлежних органа, због сумње да је формирана организована криминална група која се бави злоупотребом службеног положаја и кријумчарење цигарета, одлучило да прати њихове активности

Директор Управе прихода и царина Раде Милошевић ухапшен је вечерас у акцији Специјалног полицијског одјељења по налогу СДТ-а, због сумње да је био у организованом ланцу који је крао и шверцовао дио цигарета, које је држава љетос заплијенила у Слободној царинској зони Луке Бар, пишу Вијести.

Милошевић и још неколико особа ухапшени су због кривично дјела – стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја и кријумчарење цигарета.

Неколико особа, међу којима и особе из државног система, ухапшене су акцији Специјалног полицијског одјељења а по налогу Специјалног државног тужилаштва, због сумње да су били у организованом ланцу крађе и кријумчарења цигарета, које су наводно спаљиване у пећима „Јаворка“ и „Жељезаре“ у Никшићу.

Вијестима“ је од више извора потврђено да је акција хапшења изведена у Подгорици и Никшићу, а вјерује се да Милошевић и други осумњичени били укључени у систем кријумчарења цигарета, које је држава одузела у магацинима Луке Бар.

СДТ вјерује да у пећима није спаљен број пакета, како се то вјеровало и како је објављено у документима Управе прихода и царина, већ да је дио одузетих пакета завршио у кријумчарском ланцу.

Управа прихода и царина организовала је прво уништавање, 30. јуна ове године, у никшићкој приватној фабрици ,,Јаворак“. У тој тајној операцији, мимо знања Управе полиције, пред четворочланом комисијом УПЦ уништен је дио али никада није јавно објелодањено колико пакета.
Та операција, коју је одобрио Милошецић, била је сигнал да се могуће нешто сумњиво догађа, те да су акције уништавања – параван за шверц и богаћење.

У наредна два наврата, Управа прихода и царина организовала је паљење 17. августа, када је УПЦ саопштила да ће тог дана бити уништено 1.000 пакета цигарета заплијењених у Слободној зони Луке Бар у пећима које се налазе у кругу фабрике “Јаворак МБ” у Никшићу.

Посљедње спаљивање организовано је у четвртак у Жељезари, када је Милошевић саопштио да ће се уништити роба вриједан 3 милиона на тржишту, а у набавци близу милион.

Том уништавању присуствовали су и премијер Дритан Абазовић и министар без портфеља Зоран Миљанић.

Државна акција спаљивања цигарета је планска активност коју прати низ радњи обавезујућих за Управу прихода и царина као чланицу свјетске царинске конвенције. Влада Дритана Абазовића обавезала се пред Европском комисијом да ће плански уништавати цигарете, као важан корак у циљу елиминисања шверца цигарета.

Према доступним подацима, након више акција запљене цигарета у Слободној царинској зони, знатно се смањио ,,доток“ илегалних цигарета на улицама црногорских градова.

Премијер је неколико пута изјављивао да је тиме шверц цигарета „клинички мртав“.

Подаци ОЛАФ-а, европске службе за сузбијење међународних финансијских и шверцерских превара, показују да значајан контигент илегалних цигарета се, каналима преко Црне Горе и Босне и Херцеговине дистрибуира ка ЕУ.

2 thoughts on “Ухапшен директор Управе прихода и царина Раде Милошевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest