Ухапшени стечајни управници нијесу могли да прођу тест

Вријеме читања 4 минута

Борба против стечајне мафије тек је почела и ако буде одлучности код истражних органа треба очекивати бројне доказе о злоупотребама, речено је у емисији „Оквир“ на ТВЦГ. Уредник и водитељ био је Зоран Лековић а гости Бојана Ћировић, заштитница државних имовинских интереса, Андреј Миловић, доскорашњи функционер Министарства правде, Ђорђе Рајак, представник бивших радника Вектра Боке и Владан Гачевић, мањински акционар Солане „Бајо Секулић“.

emisija okvir

Миловић је рекао да постоје бројни начини на који је извучен новац из фирми у стечају, не само преко лажних услига обезбјеђења имовине, него и намјештених одлука да се судијама уступају предмети, уз спрегу управника, судије и менаџмента.

„Подношене су бројне кривичне пријаве, али ништа није реаговано. Имамо информације да су неки актери у времену мандата некадашњег главног специјалног тужиоца утицали да пријаве остану у фиоци. Када су се десиле промјене у тужилаштву, десило се и то да су поступци покренути“, рекао је Миловић.

Како је упозорио, доста новца је извучено преко заштитарских фирми, али много више преко злоупотреба у вези стечајне масе.

„Очекујем да бројни, нови случајеви, буду отворени“, казао је Миловић.

Рајак је рекао да се бившим радницма Вектра Боке нијесу испоштоване ни на нивоу од 20 одсто. Он је упозорио да се за порезе и доприносе дугују милион и седамсто хиљада а нето дуговања су 5,5 милиона еура.

„Много тога од самог старта је урађено незаконито“, рекао је Рајак.

Гачевић је рекао да је „Солана“ као формирано акционарско друштво од грађана куповало земљиште, али је остајало право коришћења, не и право својине. Држава је, каже он, одуговлачила рјешавање проблема, а ниједан инвеститор није хтио да дође због неријешених имовинско-правних односа.

„Све то довољно говори о укупном економском абијенту у Црној Гори“, рекао је Гачевић.

Ћировић је рекла да је само у Техностару у Беранама вриједност масе износила 100 хиљада а за заштиту имовине дато је 40.000 еура.

„Можете само замислити колике су цифре у оним фирмама гђе је стечајна маса била знатно вреднија“, упозорила је Ћировић.

Везано за „Солану“, она је рекла да су стотине хиљада квадрата коришћене као залог за разне кредите.

Миловић је рекао да је накарадни систем креиран 30 година, и да је јасно да се мора радикално мијењати. То се, рекао је он, не може радити сарадњом са онима који су такав систем и направили.

„Свака подршка међународних партнера, из Вашингтона, Брисела или Берлна, веома је важна“, истакао је Миловић.

Ћировић је рекла да су стечајни управници морали да полажу тестове, посебно писани. Како је рекла, велики број људи није положио, а тражили су да се критеријуми сниже.

На питање водитеља је ли реално да се некоме да да води поступке вриједне дестине или стотине милиона еура вриједне имовине, а не може да положи тест да би био стечајни управник, Ћировић је рекла не може рећи да су били срећни како су ти тестови изгледали, те да многи нису показали знање иако су управљали огромном имовином.

„Ако један стечајни управник, конкретно у случају стечаја Рудника боксита за излучно право наведе у тесту да га оспорава због неблаговремености, онда шта има више да причамо“, казала је Ћировић.

Она је потврдила сазнање водитеља да се ради о Младену Марковићу. Навела је да је сада ухапшени Саша Зејак покушао да проблематизује њено учешће у комисији за испите.

Указала је да је велика већина сада ухапшених у афери у Привредном суду није ни изашла на тест, што по закону значи да нијесу ни положили.

„По процедури, биће брисани са листе управника“, казала је Ћировић.

Миловић је рекао да је у вези комисије, тестова и стечајних управника постојао снажан притисак да се све обустави, а посебно преко Агенције за спречавање корупције и спрегу са представницом агенције Јеленом Перовић. Он је казао да су ова хапшења показала да су у Министарству правде били у праву када су поставили ствари у вези комисије и тестова.

„Изгледа да су се надали да ће на челу комисије бити Јованић“, рекао је Миловић.

Рајак је рекао да је у случају Вектра Боке тешко наћи траг новца, јер је новац у неким ситуацијама цесијама пребациван на рачун Вектра Боке у стечају.

„Цијели случај пратиле су број незаконитости“, сматра Рајак.

Гачевић је рекао да се у вези „Солане“ продавало само оно што „Солана“ посједује, те да је стечајни управник Жарко Остојић поштовао прописе.

„Морамо знати да ‘Солана’ има преко 20.000 акционара. Теза коју чујемо да је ‘Солана“ плаћена 800 хиљада је нетачна, то је три одсто акција, плаћено је 32 милиона за акцијски капитал“, нагласио је Гачевић.

Миловић је рекао да је чувена реченица 30 година гласила „препустимо институцијама система да раде свој посао“.

„А ухапшена је дугогодишња предсједница Врховног суда, ухапшен је предсједник Привредног суда, стечајни управници, полицајци, царници. Наше су институције система у затвору. Зато и кажем да је нама у Црној Гори неопходно да имамо корјените и конкретне реформе институција система“, указао је Миловић.

Везано за Монтенегро ерлајнз, Ћировић је рекла да се ради о неусклађеној државној помоћи.

„Да је то предузеће могло да буде одрживо, да није морао да буде уведен стечај, не би чекало Сашу Зејака да га спашава“, навела је Ћировић.

Миловић је изразио наду да ће Црна Гора постати правна држава.

„Неки кораци су већ направљени“, рекао је Миловић.

РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest