УИП: Одређени професори у бјелопољској ССС немају лиценцу, нити адекватну диплому за неке предмете

Управа за инспекцијске послове утврдила је неправилности код 18 наставника у Средњој стручној школи у Бијелом Пољу. Међу њима су они који немају лиценцу или адекватну диплому за одређени предмет. Директор ове установе Видран Кљајевић каже за Побједу да је исто стање у 80 одсто школа у Црној Гори.

Просвјетна инспекторка Амра Хоџић по анонимној пријави обавила је овај надзор 15. априла.

Директор Кљајевић каже да је професорима недавно истекла лиценца и да морају да одслушају одређене семинаре, сакупе бодове, како би је продужили. Према његовим ријечима, корона је утицала да се та процедура одужи, односно да није било довољно семинара за све професоре. Директор на налаз инспекције не гледа као на нешто ,,што је страшно“, јер да јесте, каже да би добили забрану рада.

Ову неправилност, према његовим ријечима, школа треба да отклони у року од мјесец.

Немају професора хемије и математике

Истиче да се други проблем тиче професора који немају адекватне дипломе за одређене предмете. Подсјећа да се недавно у јавности проблематизовало то што у школама фали наставног кадра из математике, те да ни ова школа којом он руководи није изузетак. Кљајевић наводи да код њих има економиста који предају математику, инжењера…

-То је нешто што је присутно у Црној Гори. Нема довољно професора математике и хемије. Налазимо рјешења таква каква можемо. То се зове нестручно заступљена настава. Тога ће бити и сљедећих 10 и 15 година сигурно – рекао је он.

Додаје да је ,,неко упро прстом на њихову школу“, те да ће се у 80 одсто школа наћи исто стање.

Просвјетна инспекторка Амра Хоџић утврдила је да 12 наставника нема положен стручни испит, нити лиценцу за рад у образовно-васпитној установи, а раде по уговору о раду до 30 дана. Инспекторка је, такође, истакла да су два наставника ангажована уговором о раду на неодређено радно вријеме и да не посједују важеће лиценце јер су исте истекле 2019. године. Утврђено је и да су четири наставника ангажована уговором о раду до 30 дана, те да немају адекватну диплому за све наставне предмете или одређени број предмета.

Према нашим сазнањима, просвјетна инспекторка је затражила од школе да достави Центру за стручно образовање дипломе, информације о наставним предметима, односно модулима које тренутно изводе одређени наставници. Треба да затраже од њих мишљење да ли може тај кадар да изводи наставу. Дужни су потом да обавијесте инспекторку какве су резултате добили.

Из Управе за инспекцијске послове кажу да је просвјетна инспекторка Хоџић одредила рок за отклањање неправилности, а уколико школа не испоштује тај захтјев, инспекторка ће, како кажу, предузети управне мјере и радње из своје надлежности.

Траже наставника пет-шест година

Основне школе ,,Савин бор“, у Петњици, и ,,Бајо Пивљанин“, у Плужинама, недавно су расписале конкурс за пријем професора/ица математике, али се нико на конкурс није јавио. Мјесецима немају кандидата, сазнаје Побједа.

Школа у Петњици тражи професора на неодређено вријеме. Према нашим незваничним информацијама, имају проблем да нађу овај кадар већ пет- шест година. Тада је умро наставник који је у овој школи предавао математику.

Док се чека да се јави неко на конкурс, математику предаје професор који није стручан из ове области.

Основна школа ,,Бајо Пивљанин“ у Плужинама, у Доњој Брезни, расписала је крајем марта конкурс за пријем професора/ице математике на одређено вријеме. Директор школе у Плужинама Милутин Мирјачић каже да је он, који је магистар математике, предавао тај предмет до јуна, а онда је именован на руководећу позицију. Био је вршилац дужности директора школе, а касније је именован и за директора. Због недостатка стручног кадра, математику у тој школи предаје једна инжењерка, која је на магистарским из машинства.

У школама 163 нестручна

На овај проблем, који постоји у више црногорских школа, указивали су недавно стручњаци на округлом столу који је одржан на Природно-математичком факултету у Подгорици. Тада је речено да у школама ради 478 професора који предају математику, од чега је њих 163 нестручно. Тачније, на том предмету ангажовани су апсолвенти, инжењери, економисти, учитељи, професори енглеског…

Саопштавано је да поједине школе током године распишу, чак, десет конкурса за пријем наставника математике. Казали су тада да је изазов што институције које се баве математиком не сарађују у довољној мјери институционално, да сузбију ову појаву.

Академик ЦАНУ Предраг Мирановић говорио је да је ово друштвено опасан проблем. Прокоментарисао је да је можда добро да се иде у правцу да се, између осталог, повећају коефицијенти за професоре математике, како би имали веће плате. Са тим су се тада сагласили наставници из математике који су били у сали ПМФ-а.

Из Завода за школство Црне Горе упозорили су да је међу стручним кадром којих је 315 – 61 наставник пред пензијом или је у пензији. Професор математике Миодраг Вучељић из Завода за школство испричао је да зна за случај, када је раније био у Колашину, да је тамо радио један пензионер као наставник, јер нијесу имали кога друго да ангажују.

Имамо 61 наставника који је у пензији или је близу пензије. Поставља се питање ко ће њих да замијени – рекао је Вучељић.

Казао је да је ово велики проблем и да није сигуран како ће се ријешити.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest