УИП: Послодавац тражи скраћење радног времена запосленом

УИП-У СТИГЛА ПРИЈАВА

Управи за инспекцијске послове (УИП) стигла је једна пријава запосленог у Будви у којој се наводи да је послодавац од њега тражио да анексом уговора промијени радно вријеме са пуног на непуно, казала је помоћница директора Управе за инспекцијске послове Ана Вујошевић.

Фото: ТВЦГ/принтсцреен Фото: ТВЦГ/принтсцреен
„Провјерићемо да ли се ради о лошој намјери или је захтјев оправдан. У колико буде елемената поступиће се по закону. Казне ће бити ригорозне, досљено ћемо у томе поступати“, истакла је Вујошевић гостујући у Јутарњем програму.

Вујошевић је додала да је УИП већ предузела припремне активности у смислу праћења спровођења програма „Европа сад“.

Она додаје да ће, како је раније најављено из Владе, бити формирано координационо тијело за праћење пројекта „Европа сад“ које ће чинити представници УИП-а, министарстава, Управе приходе и царина.

Напомиње да је УИП у децембру направила списак субјеката надзора са укупним бројем запослених, бројем запослених који су пријављени на пуно радно вријеме и запослених на непуно радно вријеме.

„У наредном периоду ће се пратити колико ће тај број варирати односно да ли ће бити измјена у погледу њихове пријаве на непуно и пуно радно вријеме. Све пријаве које буду стигле УИП-у биће приоритетно разматране, поступаће се темељно, контроле ће се спроводити системски, ићи ће се од великих трговиских ланаца и субјеката који имају пословнице у свим општинама у Црној Гори као и оних који имају мали број запослених да би се видјело да ли се са малим бројем запослених процес рада може обавити како је и пријављено. То су неке предактивности а како се буде одвијао пројекат разматарће се даљи кораци“, казала је Вујошевић.

Очекују да средина фебруара буде показатељ имплементације пројекта.

„Тада Пореској управи стижу пријаве до петнаестог у мјесецу па ће се са осталим надлежним институцијама координисати активности“, казала је Вујошевић и позвала запослене да све злоупотребе пријаве УИП-у како би заједно нашли начин да их отклоне.

У ту сврху, подсјетила је, треба позвати бесплатан кол центар на број 080 555 555 или се обратити имајлом на пријаве@уип.гов.ме; или управазаинсекицијскепослове@уип.гов.ме, а може и непосредно на писарници у улици Октобарске револуције број 130 у Подгорици или поштом.

Вујошевић напомиње да су казне за ту врсту прекршаја од двије до 20.000 еура, за одговорно лице 200 до 2.000, за предузетнике од 500 до 6.000 еура.

RTCG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest