Улагања у културу недопустиво мала

Талентовани позоришни глумачки пар из Рожаја, осамнаестогодишњи Фарис Мусић и деветнаестогодишња Далила Зејнелагић, који су већ стекли завидан ниво популарности у Црној Гори и региону, суочени су са немогућношћу да реализују неколико већ осмишљених пројеката, усљед недостатка новца. Мусић и Зејнелагићева кажу да су у глумачке воде ушли прије више од шест година, те да иза себе имају бројне представе које су доживјеле велики успјех.

– Прије три године смо остварили сарадњу са режисером Драганом Копривицом са којим смо одрадили двије представе, „Књижевно Вече” и „Конгрес помирења”, обје у његовој режији и по његовим текстовима и доживјели велики успјех. Добили смо награде на Фестивалу драмских аматера Црне Горе у Бијелом Пољу, а успјешно смо наступили у више градова Црне Горе, као и у Србији. У Крушевцу смо добили бројне комплименте од професионалних глумаца који су одгледали нашу представу „Конгрес помирења”. Низ наших успјеха, пак, није био довољан надлежним и одговорним институцијама из ове бранше да нам укажу помоћ и повјерење па смо сада принуђени да стагнирамо управо због недостатка финансија – рекао је Мусић, који наглашава да су заједно са Копривицом припремили нове пројекте за које каже, са сигурношћу могу да тврде да су новина на домаћем тржишту али и шире. Мусић и Зејнелагићева апелују посебно на локалну управу као и Министарство културе да финансијски подупру њихове пројекте како би им пружили прилику да искажу своје глумачке таленте.

– Овим путем се обраћамо надлежним институцијама да нам помогну у настојањима да радимо и бавимо се оним што волимо и што нас чини срећним. Вољели бисмо да нам наша општина и држава пруже прилику да се бавимо овим послом како не бисмо морали да напустимо Црну Гору у потрази за срећним звијездама на туђем небу – казао је Мусић. Зејнелагићева истиче захвалност Копривици и Сулејману Бећи Кујевићу, директору рожајског Центра за културу, који су им пружили подршку, повјерење и помоћ.

– Надам се да ће наше пројекте подржати локална управа и држава, јер улагање у младе таленте је веома исплатива инвестиција, посебно због тога што ми имамо вољу и жељу да направимо помак у црногорској култури – казала је Зејнелагићева.

Ови млади заљубљеници у позориште су први пут, прије око шест година, заиграли у представи коју су радили за дјецу ометену у развоју, а која су штићеници НВО „Олакшајмо живот дјеци са посебним потребама” у Рожајама.


Треба помоћи младим ентузијастима

Драган Копривица каже да је стекао утисак да ови млади ентузијасти напросто не могу без позоришта.

– Као прво, не бих волио да ово што ћу рећи испадне као нека моја скривена иницијатива, али након двије лијепе представе у рожајском Центру за културу, и великих напора директора Кујевића да се ти пројекти спроведу, ови млади позоришни ентузијасти су показали да су веома талентовани и да не могу без позоришта.

Желио бих да без икакве политизације овога питања Рожаје, као град добрих и разумних људи, нађе та минимална финансијска средства за рад ових заљубљеника у театар, сасвим независно од тога ко ће са њима правити представе. Сматрам да прављење позоришних представа са младима у тој општини, представља прави подвиг и хуманистички гест самог града. – закључио је Копривица.

Текст је преузет из дневне новине „Дан“ од 2.6.2020. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest