Умјесто извињења због говора мржње, уредник “Вијести” оптужује народ Црне Горе, СПЦ, Србију, Вучића…


Очекивано или не, главни и одговорни уредник “Вијести” у данашњем осврту на јучерашња дешавања и велику акцију бојкота медија чији је уредник, није упутио извињење ни јавности, ни вјерујућем народу, ни Цркви, поводом скандалозне колумне сувласника “Вијести” Жељка Ивановића.

Косовићев текст обилује фразама и флоскулама о професионалном новинарству, изградњи грађанског друштва и демократском дијалогу, али умјесто дијалога са јавношћу, уредник је одабрао манир ДПС-а: кривицу је приписао другима. За те потребе позајмио је наративе бивше власти о српском свету, Србији, Вучићу… Косовић признаје ефикасност акције бојкота али је приписује “плаћеничким инфраструктурама на друштвеним мрежама”. Тиме или свјесно игнорише “инстикт народа” или га једноставно не разумије. Ово прво га кандидује за пропагандисту, ово друго га на одређени начин дискредитује као уредника до недавно утицајног медија.

У овом осврту не фали ни контрадикторности. На тему запошљавања новинара Вијести у Влади, у једном кратком потезу, Косовић наводи да су колумнисти “Вијести” људи који се “слободно изражавају” на овом порталу и да се не могу “системски повезати са Вијестима”. Док у другом, дугачком потезу, на којем се текст простире, Косовић представља “Вијести” и њихову улогу као политичко – идеолошку платформу, коју зове “Трећа Црна Гора”.

У тексту се наглашава: “Задатак „Вијести“ као грађанског медија је да укаже на могућност да се и са грађанске и са црквене позиције држе ставови који претпостављају јавно добро, мир и грађански суживот било каквој националној и идеолошкој острашћености, поготово ако оне воде ескалацији нетрпељивости.”

Овдје визија уредника Вијести изгледа недовршена, јер остаје нејасно да ли Вијести овом “грађанском миру и суживоту” и “борби против ескалације нетрпељивости” више доприносе колумнама у којима се вулгарно и простачки коментаришу великодостојници СПЦ или бољи допринос овим вриједностима пружају тако што умјесто извињења нуде етикете, теорије завјере и бирају полемику са народом.

Једно је сигурно: можда извињење не би било довољно да се бојкот Вијести заустави, али би то једно просто и једноставно извињење имало већу вриједност од читавог Косовићевог текста. Ипак, Вијести су тиме показали да јучерашња колумна Ивановића није изузетак, него избор.

(Редакција БОРБЕ)

One thought on “Умјесто извињења због говора мржње, уредник “Вијести” оптужује народ Црне Горе, СПЦ, Србију, Вучића…

  1. Ovo nije novinar nikada ni bio. Ko je.pa Ivanovic? mali mrav koji pravi stetu. On je bio novinar u radnickoj menzi. I dalje nije odmakao, iako sa svojim primitivizmom, nevaspitanjem pokusava da skrene paznju na sebe. Zato narode ne kupujte ni Vijesti ni Monitor. A znamo koja je velicina i Misko mali, mali osuseni misic. Ovog Ivanovica samo jednom pogledaj i vidjeces da je to sto je 0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest