УН: Јемен је најгора и највећа хуманитарна катастрофа на свијету

У седмогодишњем рату у Јемену ће до краја 2021. године бити 377.000 мртвих, директних или индиректних жртава сукоба, навеле су данас Уједињене нације у извјештају.

Готово 60 одсто страдалих, око 227.000 људи, жртве су индиректних посљедица сукоба, као што су несташица воде за пиће, глад и болести, наводи се у документу УН програма за развој (УНДП).

То значи да ће према тим процјенама у директним сукобима до краја године бити 150.000 мртвих.

Рат се води измедђу Хути побуњеника које подржава Иран и снага јеменске владе које од 2015. подржава војна коалиција предвођена Саудијском Арабијом.

Седам година рата имало је „катастрофалне посљедице на развој земље“, навео је УНДП који је додао да је у Јемену ограничен или непостојећи приступ здравственој њези и да је економија на граници распада.

Већина посредних жртава рата су ђеца која су посебно осјетљива на неухрањеност и потхрањеност, навела је та организација УН.

„У 2021. години једно јеменско дијете млађе од пет година умире сваких девет минута због сукоба“, наводи се у извјештају.

Организација је већ подсјетила да је ниво развоја Јемена, најсиромашније земље у Заливу, због посљедица рата пао за двије деценије.

Према УНДП-у 1,3 милиона људи би могло да умре ако се мировни споразум не постигне до 2030. године.

„Све ће више расти удио умрлих због индиректних посљедица сукоба који утичу на средства за живот, цијену прехрамбених производа и погоршање основних услуга као што су здравсто и образовање“, наводи се у извјештају.

Ескалација борби укључујући борби тенкова и редовних бомбардовања авионима и дроновима уништава у неким зонама најоснонвније инфраструктуре, пише у извјештају.

Милиони људи су на ивици глади, двије трећине Јеменаца зависи од хуманитарне помоћи, наводи УН.

„Јемен је најгора и највећа хуманитарна катастрофа на свијету, и та кастастрофа се стално погоршава“, подсјећа УН.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest