Univerzalni punjač za sve mobilne uređaje od jeseni 2024.

Pixabay

Od jeseni 2024. godine, potrošačima u EU više neće biti potreban drugi uređaj i kabl za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi, i moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje prenosne elektronske uređaje.

Ovo zakonsko rješenje usvaja se danas u Evropskom parlamentu, poslije višegodišnjih pregovora između parlamenta i zemalja članica Unije.

Kako kažu u EP, ovaj zakon je dio šireg napora Unije da proizvodi budu održliviji, da se smanji e-otpad i olakša život potrošačima. Na primjenu zakona potrošači će morati da čekaju još dvije godine.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice u ušima, digitalne kamere, tastature, slušalice, prenosive konzole za video igre i prenosivi zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabla, moraće da budu opremljeni USB-C portom, bez obzira na to ko ih proizvodi.

Laptopovi će takođe morati da budu prilagođeni ovim zahtjevima u roku od 40 mjeseci od stupanja propisa na snagu.

Brzina punjenja je takođe usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje. Zajednički priključak se ne odnosi na električne četkice za zube, niti na brijače, a razlog je tehnička nekompatibilnost.

Ovo će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i donijeti uštedu od 250 miliona eura. Procjenjuje se da odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Izvjestilac EP Aleks Agijus Saliba, socijalistički poslanik sa Malte, kaže da će ova odluka “pojednostaviti živote evropskih građana“ i podsjeća da su pre 12 ili 13 godina postojale 33 vrste punjača, samo za pametne telefone.

“Danas univerzalni punjač postaje stvarnost u Evropi. Potrošači više neće morati da kupuju punjač sa svakim novim mobilnim uređajem”, kaže Saliba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest