Управа за безбједност хране: Погледајте које серије Wudy виршле су повучене из продаје

Foto: Pogled

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове спровела је све законске процедуре како се на тржишту Црне Горе не би више налазили производи који могу угрозити здравље људи. Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је од стране увозника обавјештена о повлачењу са тржишта одређених серија пилеће виршле произвођача АИА (Agricola Tre valli Soc.Coop. A.R.L) из Италије.

– Наиме, произвођач је обавијестио увозника за Црну Гору ових производа, да се одређене серије Wудy виршли, из предострожности, повлаче са тржишта због могућег присуства бактерије Листериа моноцyтогенес изнад прописаних вредности. Додатно, на основу информација датих кроз РАССФ (Систем за брзо обавјештавање Европске уније), утврђено је да је ова бактерија почетком августа утврђена у сиру произведеном у Италији, а да је сир из тог објекта коришћен за производњу одређених врста барених односно куваних производа од меса – виршли. Узимајући у обзир природу овог патогена процјењено је да постоји озбиљан ризик од контаминације те је произвођач (АИА, Италија) предузео све мјере о повлачењу ови производа са тржишта из свих земаља у које су испоручене проблематични лотови. Управа је одмах предузела мјере у циљу утврђивања количина стављених на тржиште и елиминисања могућег ризика по здравље потрошача. Увезено је укупно 4.106 кг од чега се 2.434 кг налази у складишту увозника (није стављено на тржиште и блокирана је даља продаја). Остала количина, која је испоручена већем броју малопродајних објеката широм Црне Горе, је у завршној фази повлачења. Увозник је, на основу успостављеног система следљивости, у складу са законском обавезом и у сарадњи и под надзором инспекције за храну,  обавјестио малопродајне објекте којима је испоручио горе наведене серије да одмах повуку ове производе из промета и изврше повраћај у најкраћем року – наводе у саопштењу.

Прегледом увезених серија са роком употребе, а на основу обавјештења од стране произвођача, са тржишта Црне Горе повлаче се следећи производи:

image
Фото: Printscreen

– Потрошачима се савјетује да уколико код себе имају купљене горе наведене производе са роковима употребе исте врате у малопродајни објекат у којем је купљен, а за исти ће бити обештећени у складу са инструкцијама увозника. Инспектори Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, врше појачану контролу у објекту увозника, у малопродајним објектима широм Црне Горе као и прилком увоза. У току је узорковање и испитивање производа узетих из малопродајних објекта ради додатне провјере на листерију осталих лотова из ове групе производа. Напомињемо да Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове већ дужи низ година спроводи мониторинг на присуство Листериа моноцyтогенес, кроз Програм безбједности хране. Такође, приликом увоза, пошиљке производа животињског поријекла се подвргавају обавезним микробиолошким испитивањима, укључујући и листерију, у складу са анализом ризика. До сада није утврђено присуство Листериа моноцyтогенес у испитиваним производима- наводе у саопштењу.

Ова бактерија може изазвати здравствене проблеме, нарочито код посебно осјетљивих особа (труднице, особе с ослабљеним имунолошким системом, старији и пацијенти у болницама).

– Напомињемо да се примјеном општих мјера хигијене (адекватно чишћење, прање, чување на одговарајућој температури, и спрјечавањем могућности контаминације хране током производње и обраде значајно умањује ризик од могуће инфекције, а да се термичком обрадом (кување, печење) овај ризик готово у потпуности елиминише – наводе у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest