УПРАВНИ СУД: Имовину Ениса Баковића опет претрести

Вријеме читања 4 минута

УПРАВНИ СУД ЈОШ ЈЕДНОМ ПОНИШТИО ОДЛУКУ АГЕНЦИЈЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ КОРУПЦИЈЕ
Агенција је иницијативу МАНС-а одбила као неосновану, под изговором да је Закон о спречавању корупције почео да се примјењује од 1. јануара 2016, а да је бивши високи полицијски функционер некретнине купио 2015.

Енис Баковић, Фото: Борис Пејовић
Управни суд поништио је рјешење Агенције за спречавање корупције (АСК) којим је одбила као неосновану иницијативу Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) да утврди на који начин је бивши високи функционер Управе полиције Енис Баковић 2015. стекао плац и викендицу на Жабљаку.

Агенција је иницијативу МАНС-а одбила као неосновану, под изговором да је Закон о спречавању корупције почео да се примјењује од 1. јануара 2016.

Управни суд је Агенцији наложио Агенцији да понови поступак и донесе ново, законито рјешење.

Тај суд је још једном поновио став да је Агенција правна насљедница, а тиме и преузима “права, обавезе, докуметацију, регистре,…” Комисије за спречавање сукоба интереса.

У иницијативи МАНС-а, коју је Агенција одбила, наводи се да је Баковић 2015. купио викендицу и плац на Жабљаку, површине 58 и 267 метара квадратних, али да те године није пријавио кредит или уштеђевину, а да његови приходи нијесу били довољни за трговину те некретнине.

У иницијативи из 2020, МАНС још прецизира да је Баковић 2015. обаљао функцију замјеника државног тужиоца у Основном државном тужилаштву, те да је током те године зарадио 13.296 еура.

”У конкретном случају, тужена (Агенција за спречавање корупције) поднијети захтјев није одбила као неуредан или неразумљив, већ се позвала на члан 38 Закона о спречавању корупције и днијела одлуку којом је одбила захтјев као неоснован, налазећи при томе, као произлази из побијеног рјешења, позивајући се на одредбу члана 78, којом је регулисано питање надлежности Агенције. Поступајући на наведени начин, тужена је повриједила пправила процесног права, с обзиром на то да доношењу оспореног рјешења није претходио поступак утврђивања чињеница значајних за доношење мериторне одлуке”, стоји у пресуди Управног суда.

Директор Истраживачког центра МАНС-а Дејан Миловац казао је “Вијестима” да се ради о “још једној пресуди Управног суда у низу, која изнова показује да је недостатак политичке воље још увијек кључни проблем у раду Агенције, али и даље потврду налаза Европске комисије из посљедњег извјештаја о напретку Црне Горе – да ова институција и даље има проблем са селективношћу у поступању према јавним функционерима”.

”АСК се још једном прогласила ненадлежном за поступање, иако је Управни суд већ неколико пута досада донио правоснажне пресуде којима је потврђено да је Агенција правна насљедница претходне Комисије за спречавање конфликта интереса, те да мора поступати и по предметима који се односе на период прије 2016. Уз слично образложење, АСК се већ огласила ненадлежном у више случајева који се односе на необјашњену имовину и поклоне највиших државних функционера, укључујући предсједника Црне Горе, Мила Ђукановића, али и оних против који је надлежно тужилаштво касније подизало оптужнице управо због сумње у корупцију”, казао је Миловац.

Према његовим ријечима, када је у питању конкретан случај полицијског функционера Ениса Баковића, чије име се помиње у транскриптима ЕУРОПОЛ-а о везама полиције са кавачким кланом, “истраживање МАНС-а је показало да он у моменту куповине спорне викендице на Жабљаку није имао званично пријављених прихода из којих је то могао финансирати”.

”Због тога смо од Агенције и затражили да у складу са Законом о спречавању корупције процесуира Баковића и информише јавност о том поступку. Важно је напоменути да би управо Агенција морала да буде прва адреса за препознавање промјена у животном стилу државних функционера, са посебном пажњом на оне јавне функцје које су изузетно осјетљиве на корупцију и утицај организованих криминалних група”, поручује Миловац.

Он истиче да, осим очигледних проблема са кадровским рјешењем на самом челу Агенције, све су израженији проблеми и са законским оквиром који регулише област евиденције званичних прихода и имовине, а који тренутно омогућава бројне злоупотребе”.

”Готово двије године након смјене претходне власти која је креирала такав систем, још увијек немамо политичку вољу у довољној количини да се конкретне реформе у овој области заиста и десе”, закључио је Миловац.

Након свега што смо од ЕУРОПОЛ-а добили као потврду сумњивог понашања поједних полицијских функционера, оволика пасивност Агенције постаје све израженији проблем када је у питању одговор система на све израженији продор структура организованог криминала у редове државних органа”, поручио је Миловац.

Носио сат вриједан годишње полицијске плате
Некадашњег помоћника директора Управе полиције Ениса Баковића репортери “Вијести” 2019. фотографисали су са скупоцјеним ручним “ролеx” сатом, плаћеним више него што је тада износила годишња плата полицајаца.

Он је мјесецима одбијао да одговори редакцији у вези са тим сатом, а у емисији “Начисто” рекао је да новинарки никада неће одговорити на питања о томе.

фото: Борис Пејовић
Ипак, свом тадашњем шефу Веселину Вељовићу у изјашњењу је написао да је сат “Ролеx” који посједује – оригинал, али да га је од сродника купио за мање од 5.000 еура и да зато није морао да га пријави Агенцији за спречавање корупције.

Баковић је у том изјашњењу написао и да нема “Ролеx” модел “Целлини”, ни скупоцјени сат швајцарског бренда “Бреqует Тоурбиллон” али да дуже посједује часовник “Фредериqуе Цонстант” и сат бренда “Лонгинес”.

”Истина је да посједујем оригинал сат марке ‘Ролеx’, модел ‘Субмаринер Дате’, који сам законито стекао – куповином од сродника у мају 2017. по цијени у односу на коју није постојала законска обавеза да га пријавим, о чему имам и доказе. Дакле, ријеч је о коришћеном сату, у добром стању, који више од двије године транспарентно користим. Имајући у виду висину цијену сата коју сам платио, није постојала, нити постоји законска обавеза да то пријавим Агенцији сходно члану 24 Закона, којим је, између осталог, прописана обавеза пријаве покретних ствари чија вриједност прелази 5.000 еура”, написао је Баковић у изјашњењу Вељовићу.

Његово изјашњење достављено је као одговор “Вијестима” које су тадашњег првог црногорског полицајца питале да ли ће, као његов директно претпостављени, тражити од Баковића да објасни јесу ли ручни часовници које носи оригинали луксузних брендова или реплике, али и да ли ће против њега покренути поступак уколико носи реплике луксузних сатова и суспендовати га због непријављивања кривичног дјела. Једно од питања било је и да ли ће од Баковића, уколико се утврди да су његови сатови оригниал, вриједни по више хиљада еура, тражити да докаже њихово поријекло.

One thought on “УПРАВНИ СУД: Имовину Ениса Баковића опет претрести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest