УРА: 5 теза за „аполитичног“ градског архитекту и отетог градоначелника Вуковића

Као политичка организација која пет мјесеци бије битку против изградње нове зграде на простору испод Љубовића, али и као организација која се прва успротивила катастрофалном плану градоначелника Вуковића из јула 2019. године да бетонизује брдо Горица и уцртава нове зграде на потезу између улице Велише Мугоше и споменика Партизану Борцу, пажљиво смо слушали данашње излагање незнавеног, необавијештеног и надасве „аполитичног“ Главног градског архитекте Филипа Алексића на Радио-телевизији Црне Горе (РТЦГ). Како „демократски“ и „независни“ РТЦГ опет није позвао и другу страну, овом приликом упућујемо пет прецизних и конкретних теза ГГА Алексићу, али и отетом градоначелнику Ивану Вуковићу, који од фебруара држи социјалну дистанцу према хиљадама грађана и грађанки Забјела, па их позивамо да исте демантују уколико нису тачне, како би грађани имали пуну истину, указали су у подгоричком одбору Грађанског покрета УРА.

Подгоричка УРА је упутила пет теза, које преносимо интегрално:

„1. Крајње је лицемјерно када Главни градски архитекта (ГГА) Филип Алексић, у невјештом покушају релативизовања одговорности, криви станаре/ке зграда испод Љубовића, који данас дижу глас против изградње зграде испред својих балкона, како „нису били на јавној расправи која је претходила усвајању плана“. Та јавна расправа одржана је давне 2009. године, када многи од садашњих станара/ки нису били ни пунољетни, а много прије и него што је икоме од њих уопште падало на памет да ће 11 година након тога, куповати станове у зградама испод Љубовића. У мору невјештих, бесмислених и крајње безобразних одговора Главног града, овај данашњи држи шампионски појас;

  1. Невиђена је лаж, поновљена и у овом излагању ГГА Алексића, да је ово у потпуности „наслијеђен проблем“, јер је ова градска управа имала више него довољно времена, простора и законских овлашћења да донесе нови плански документ и санира стање у простору испод Љубовића, шта је увелико и користила доносећи бројне ДУП-ове за друге дјелове Подгорице. Та лаж је још и гора, када знамо да је највећи дио стамбено-пословних зграда и урбанистичког хаоса које су оне створиле, изграђен за вријеме мандата актуелног (отетог) градоначелника Ивана Вуковића, шта су и Вуковић и Алексић мирно посматрали, дозвољавали и охрабривали;
  2. Чињеница да Главни град пуних 11 година није био у стању да донесе нови плански документ, за подручје града испод Љубовића, већ да је правном гимнастиком и гажењем Одлука Уставног суда „зомбификовао“ катастрофални план из 2009. године, за који сада и Град и МОРТ констатују да је „нехуман“ и „против интереса грађана“, најбоље говори о томе – колико је та градска управа неспособна и колико јој је стало до јавног интереса;
  3. Још једна лаж ГГА Алексића, да „Главни град, као у случају Горице, већ пола године тражи начин за рјешавање проблема испод Љубовића“, је трагикомична и недостојна те функције, јер је чак и дјетету из вртића јасно о каквој се неистини ради. Прво, зато што је градоначелник Вуковић још у фебруару казао да са дешавањима испод Љубовића нема ничег спорног, те да се „можемо сложити да је план могао бити бољи“ (као да је то био било чији други посао, до његов), а друго – због тога што су и у случају Горице, градоначелник Вуковић и ГГА Алексић у јулу прошле године доносили планове за додатну урбанизацију Горице и уцртавали нове зграде.

Да није било побуне грађана и грађанки, невладиних, струковних организација и Грађанског покрета УРА, а да су се питали Вуковић и Алексић – градило би се и на Горици, али и испод Љубовића.

Па би било боље да данас изречена обећања у што краћем року спроведу и у дјело, умјесто што беспомоћно, блиједо и смијешно покушавају релативизовати своју одговорност и демонстрирану охолост.

  1. Како градоначелника Вуковића и ГГА Алексића већ пет мјесеци позивамо да реагују и зауставе урбицид испод Љубовића, који су додуше већ дозволили на сусједним парцелама које више личе на Казнено-поправни (КП) дом него на стамбени кварт, а како градоначелник од тада одбија да одговори на бројна постављена питања и упућене иницијативе – опет га позивамо да трепне уколико је отет, те уколико га партијске колеге против његове воље вуку на отварања нових и дислоцирања постојећих споменика и подизања застава. Потребно је само да нам да знак, како би обавијестили полицијске органе и организовали акцију његовог спашавања.

Уколико пак није отет, већ свјесно ћути и мјесецима бјежи од расправе о хаосу за који је лично одговоран, онда га позивамо да свој неред уреди до краја, па МОРТ-у упути иницијативу за стављање ван правне снаге цијелог ДУП-а, за који је и Уставни суд утврдио да није законит, како би се могло приступити санацији тог дијела града.“

Подгоричка УРА подсјећа да „ни ранија процедура усвајања планских докумената није била транспарентна, чему свједоче слабе посјећености истих, а да је процедура дефинисана новим Законом о планирању простора још гора, нетранспарентија и даља од грађана“.

„Уколико је стари Закон дозвољавао инвеститорима да сами раде или пресудно утичу на планска документа, пресмијешним системом тендера и прихватањем најповољнијих понуда, онда је садашњи Закон то уредио још хиљаду пута горе, па је све централизовао и одаљио од грађана. Због тога је пребацивање одговорности за тренутно стање испод Љубовића на грађане и станаре/ке тих зграда, најблаже речено лицемјерно и смијешно, јер је главни и једини кривац управо – Главни град и вјероватно отети градоначелник Вуковић“, указала је подгоричка УРА.

Подгоричка УРА подсјећа да ће побједу освојити са свим борбеним и побуњеним грађанима и грађанкама, невладиним организацијама и струковним организацијама, јер само „активном борбом за зелену Подгорицу можемо натјерати градску управу да одустане од својих штетних и девастаторских наума“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest