Ура: Бурно на сједници одбора директора Плантажа

БУРНО НА СЈЕДНИЦИ ОДБОРА ДИРЕКТОРА ПЛАНТАЖА
УРА: Вукотић јуче забранио расправу око плате Мараш, јер и сам прима 8,761 еуро мјесечно
На јучерашњој сједници Борда директора компаније “Плантаже“, одржаној у винском подруму Шипчаник, након исказаног интересовања дијела чланова Борда да се расправља о мјесечној заради директорице те компаније Верице Мараш – која износи чак 7.300 еура, предсједник Борда Веселин Вукотић забранио је сваку даљу дискусију о наведеној теми. Такво понашање Вукотића није за чуђење, али јесте за дубоки презир, јер је половини радника црногорских “Плантажа“ плата доведена до минималца, док се огроман број грађана Црне Горе бори са егзистенцијом, па Вукотићу није у интересу да се расправља о астрономским мјесечним зарадама њега и директорице Мараш, указали су у Грађанском покрету УРА.
УРА је раније упознала јавност са чињеницом да је директорица компаније “Плантаже АД“ Верица Мараш, према званичним подацима из имовинског картона, током 2019. године у Плантажама примала мјесечну зараду од чак 7,300 еура, након чега су услиједиле бројне реакције медија, невладиног сектора и опозиционих посланика.
“Није чудно што је велики неолиберални гуру и жестоки борац против државног интервенционизма Веселин Вукотић забранио расправу о висини зараде његове колегинице Мараш, када и он сам зарађује пуних 8,761 еуро мјесечно, док је од са државних јасала у 2019. години приходовао чак 25.296,08 еура. Толико о Вукотићевој неолибералној досљедности, а колики је допринос пружио компанији чији је предсједник Борда, најбоље говори пад цијена акција Плантажа у том периоду, са 2,36 еура/акцији, на свега 0,0798 еура/акцији“, указали су у Грађанском покрету УРА.
УРА је указала на податке из званичног имовинског картона Веселина Вукотића, у коме се јасно види да је збирним приходима оствареним у Плантажама, ЦАНУ, УДГ-у, Институту за стратешке студије и предавањем на неколико факултетских јединица, Вукотић у 2019. години приходовао преко 100 хиљада еура, “од чега су га грађани Црне Горе, због велике мудрости, ко зна коју годину заредом Вукотића частили преко 25 хиљада еура“.
“Вукотић је годинама сиви еминент црногорских Плантажа, а само у периоду од 2009. године до 2011. године, кроз коорпоративног управљања издвајањем из добити Плантажа, исплаћено му је 175 хиљада еура новца грађана Црне Горе. Поред квалитетно ухљебљене и изузетно послушне Мараш, његова десна рука је и директор Продаје и маркетинга Веселин Ђуришић, који се такође прославио вођењем кћерке фирме “13. јул д.о.о. Београд“, са којом је у периоду од 2008. до 2011. године остварио губитак од 2,6 милиона еура“, указали су у Грађанском покрету УРА.
УРА истиче да је тим “инспиративно успјешним пословним резултатом, Ђуришић себе препоручио за директора Продаје и маркетинга, чиме га је касније наградила директорица Плантажа Верица Мараш“.
“Поред губитка наведених 2,6 милиона еура, Ђуришић је уједно и главни кривац за драстично слабљење позиција “Плантажа“ на тржиштима Русије, Босне, Косова и Србије, а главни је и одговорни кривац за прошлогодишњу продају преко милион литара лозовог дестилата испод цијене коштања, по скандалозној цијени од 2,4 еура по литру 100% алкохола“, указала је УРА.
Функционери УРА су, у претходних неколико година, против Верице Мараш, Веселина Вукотића и Веселина Ђуришића, предали више кривичних пријава у Основном државном тужилаштву (ОДТ) и Специјалном државном тужилаштву (СДТ), због злоупотребе службеног положаја и наношења вишемилионске штете Плантажама.
УРА истиче да Плантаже могу ићи напријед, само уколико наведених троје функционера коначно оду, а компанија направи радикалан заокрет у досадашњем начину функционисања.
“Потребно је да директорица Верица Мараш, шеф Маркетинга и продаје Веселин Ђуришић и предсједник Борда директора Веселин Вукотић у што краћем року оду са својих функција, а да на њихово мјесто дођу компетентни и способни људи, који би Плантаже вратили заслуженим пословним успјесима и препознатим угледом. Свако даље задржавање наведених и сличних кадрова, значи неминовно даље пропадање црногорских Плантажа и стварања даље штете по грађане Црне Горе“, указали су у Грађанском покрету УРА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest