УРА Гусиње: Изградња асфалтне базе на ријеци Грнчар пуцањ у већ рањену ријеку

УРА Гусиње: Изградња асфалтне базе на ријеци Грнчар пуцањ у већ рањену ријеку
Изградња асфалтне базе и дробиличног постројења на гусињској ријеци Грнчар, која је некада бујала животом и представљала широки зелени појас, увод је у нову девастацију те прелијепе ријеке, који се у што краћем року мора зауставити, указао је гусињски одбор Грађанског покрета УРА.
Гусињска УРА реаговала је на Предлог одлуке Скупштине Општине Гусиње, да се општинско земљиште на катастарској парцели 817 КО Гусиње, да у петогодишњи закуп барској компанији „Еуромиx траде“, за изградњу асфалтне базе и дробиличног постројења.
„Као да није довољно то што је ријека Грнчар, као једна од најчистијих ријека у Европи, систематски уништавана током свих претходних година, првенствено кроз неконтролисану и прекомјерену експлоатацију материјала из корита ријеке, па је руководство Општине припремило нови девастаторски пројекат, од којег ће користи имати само привилеговани појединци, док ће штету трпјети сви грађани и грађанке Гусиња, као и природна блага наше Општине“, указала је гусињска УРА.
Гусињска УРА указује да је корито ријеке Грнчар, дуго око 4,5 километара, у великој мјери већ девастирано дугогодишњом експлоатацијом, због чега је са некадашњих 35 до 50 метара ширине, проширено на чак 150 до 350 метара, односно и до десет пута.
„Гусињска УРА подржава пројекте санације ријеке Грнчар, али нажалост подсјећа да је свака активност у том правцу узалудна и лицемјерна, уколико већ првом наредном приликом, Општина наставља своје девастаторске активности и намјешта посао привилегованим компанијама. Свима нама у Гусињу је добро познато да иза тог пројекта стоје моћници из Подгорице, почев од бившег министра у Влади Црне Горе, који се прославио девастирањем Будве и Боке Которске, па је сада дошао мало и до сјевера, не би ли се и нама представио својим штетним пројектима. Ријека Грнчар је симбол наше Општине и њу морамо оставити у аманет нашим прецима, онако како су је наши преци оставили нама – чисту, уређену и здраву, а не девастирану, мутну и уништену“, указала је гусињска УРА.
Гусињска УРА подсјећа да је Грнчар некада имао уређен ток, који је експлоатацијом измјештен и продубљен, а да је био и главно мријестиште бројних врсти рибе из Плавског језера, Дрине и Лима, док је данас рибљи фонд те ријеке у потпуности опустошен.
„Због свега наведеног, позивамо Општину Гусиње да без одлагања обустави наведене штетне послове, а да јавности уступи Процјену утицаја наведеног посла на заштиту животне средине и смјернице заштите природе, прибављене од надлежне Агенције за заштиту животне средине и природе, као и све друге налазе стручњака који су морали дати зелено свијетло оваквом послу. Уколико свих тих налаза, анализа, процјена и смјерница нема, као што је свима у Гусињу јасно да их нема, Општина мора одмах обуставити овај штетан пројекат до прибављања свих Законом прописаних докумената, а тек онда отворити широку јавну расправу са грађанима Гусиња“, указао је гусињски одбор Грађанског покрета УРА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest