УРА и ДПС опет уједињени против интереса СПЦ: Гласали да се посланици у Скупштини изјасне о одредби члана 12 Закона о слободи вјероисповијести, упркос противљењу Владе, ДФ-а и Демократа!

Вријеме читања 3 минута


Уставни одбор није одбио иницијативу коалиције Црно на бијело за покретање поступка за оцјену уставности одредбе члана 12 Закона о слободи вјероисповијести, захваљујући гласовима седам посланика ГП УРА, ДПС-а и Либералне партије.

Са друге стране шест посланика ДФ-а и Демократа су гласали против иницијативе о којој ће , вољом УРЕ, ДПС-а и ЛП-а, расправљати посланици на сједници Скупштине Црне Горе.

Није први пут да су УРА и ДПС на истим таласним дужинама, а по правилу, ова два политичка субјекта наступају као један када је објект њиховог дјеловања Српска православна црква, тј. интереси српског народа. Не треба подсјећати јавност како су се својски трудили да онемогуће устоличење Митрополита Јонаикија на Цетињу 5. септембра. “Плодови” њиховог усаглашеног дјеловања су и доношење срамне Резолуције о тзв. геноциду у Сребреници и смјена министра Владимира Лепосавића у Скупштини Црне Горе.

Треба и у блиској будућност очекивати синхронизовано дјеловање УРЕ и ДПС, поготово по питањима која се тичу српског народа у Црној Гори, а и шире.

Подсјећамо, посланици коалиције Црно на бијело поднијели су 4.марта Уставном суду иницијативу за оцјену уставности одредбе члана 12 Закона о слободи вјероисповијести јер, како су тада саопштили, “немају проблем да се законско рјешење за које су гласали у парламенту испита на највишем институционалном нивоу, посебно имајући у виду да је тај Закон изазвао бројне полемике у јавности”.

У поменутом члану 12 се наводи да “У случајевима премјештања, изношења из државе или отуђења добара која представљају културну баштину Црне Горе, а на којима право својине има вјерска заједница, примјењују се одредбе закона којим се уређује заштита културних добара”.

Против УРА-ине иницијативе својевремено је била и Влада Црне Горе која ју је, у свом мишљењу достављеном Уставном суду, оцијенила неоснованом, јер се одредбом члана 12 Закона о слободи вјероисповијести не нарушава ни једно од Уставом утврђених начела.

Јелушић: Члан Закона држати на радару јавности, постоји могућност бесправног преношења културног добра!

Образлажући иницијативу коалиције Црно на бијело, посланица УРЕ Божена Јелушић је казала да су сматрали да члан 12 Закона треба провјерити и “држати на радару јавности”, наводећи да “имају посла и са културном разноликошћу, постоје праксе мијењања првобитног изгледа културних споменика и да постоји могућност бесправног преношења културног добра.”

-Био нам је циљ да се и кроз уставну норму провјери овај члан закона- казала је Јелушић и додала:

-Све су вјерске заједнице евидентиране и регистроване. Све су у правном поретку Црне Горе. Сваки закон ако се покаже недостатним, може и треба да буде провјерен, промијењен, допуњен. У овом случају сматрам да је стање културне баштине и културних добара алармантно, да му се не приступа са довољним обзиром и више је овдје била борба за земљиште, него што је заиста било питање заштите културолошких и историјских интереса Црне Горе- казала је Јелушић.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић рекао је да ће подржати иницијативу УРЕ.

Он је казао да је отуђена црногорска имовина вриједности више милијарди еура, око 50 километара квадратних земљишта и 650 православних вјерских објеката.

Предраг Секулић из ДПС-а је питао на који начин ће држава знати да ли је нешто отуђено, јер се говори о покретној културној баштини.

Он је казао да културно-историјске вриједности треба да штити држава, али да је тешко обезбиједити ту заштиту “ако имате несавјесног власника из друге државе”.

Мартиновић: Немојте обмањивати јавност!

Посланик Демократа Владимир Мартиновић итакао је да се кренуло у замјену теза како је парламентарна већина некој другој држави преписала нешто што је имовина државе Црне Горе.

Он је казао да би волио да они који тврде да је нешто уписано на Београдску патријаршију сада доставе доказе – листове непокретности, који је то вјерски објекат у Црној Гори уписан на Београдску патријаршију.

-Ја тврдим да није ниједан и немојте обмањивати јавност- рекао је Мартиновић.

Бошњак: Иницијативу је требало поднијети након комплетирања Уставног суда

Посланица ДФ-а Бранка Бошњак казала је да је инцијатива УРЕ требало да буде поднесена након што се комплетира Уставни суд:

-Након што заиста видимо да тамо нису сви они који су добијали разне станове и кредите и који су нечим уцијењени-казала је Бошњак, наводећи да неће подржати иницијативу.

Драган Бојовић (ДФ) је рекао да је иницијатива непотребна и сувишна и да се више не треба бавити питањима на које је стављена тачка и која су јасно и недвосмислено ријешена.

Borba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest