Ура: Јучерашње именовање још један примјер партијског ухљебљења и процедуралних акробација Владе

Радованић: Јучерашње именовање још један примјер партијског ухљебљења и процедуралних акробација Владе

Грађански покрет УРА реаговао је на јучерашње именовање Едине Дешић, за које тврде да је примјер “партијског ухљебљења”.
“Како функционише партијско ухљебљење и запошљавање имали смо прилику да видимо на јучерашњој сједници Владе. Именовање Едине Дешић, иначе функционерке Бошњачке странке, најбољи је илустративни примјер да је у Црној Гори основна препорука за обављање важних функција заправо партијска књижица. Наиме, функционерка Бошњачке странке је од стране Владе именована на још један мандат директорице Директората за тржиште рада и запошљавање”, саопштио је Милета Радованић, генерални секретар Грађанског покрета УРА.
Он појашњава да у њеном именовању не би било ничег спорног да Дешић посједују адекватне компетенције и референце и да није дошло до “процедуралне акробације”.
“Функционерки БС-а петогодишњи мандат истиче ове године, а како је неизвјесно да ли ће њена партија и министар Кемал Пуришић задржати ресор рада и социјалног старања у некој новој Влади, прибјегло се промјени имена директората како би се омогућило ново именовање за још један мандат Дешић. Примијењена је тактика измјене правилника о унутрашњој организацији и систематизацији гдје је дошло до промјене имена „Директората за тржиште рада и запошљавање“ у „Директорат за приступ тржишту рада“. Процедура је да се након тога уведе в.д. стање, а онда и изврши именовање Дешић на нови петогодишњи мандат на мјесту генералне директорице. Дакле, неће се чекати редовна процедура њеног новог евентуалног именовања, која би требало да се спроведе крајем 2020, већ због сигурности новог продужења мандата под руководством министра Пуришића иде се овим путем обезбјеђивања њеног новог мандата“, каже Радованић.
Радованић наводи да је ово још један примјер функционисања Бошњачке странке.
“Ово је још један у низу класичних примјера извргавања руглу процедура и злоупотреба у партијске сврхе. Јасно је да Бошњачка странка служи само као полигон да одређени задовоље своје личне потребе и ријеше животну егзистенцију, а све уз изговор заштите бошњачког народа. Они не раде у интересу оних које представљају већ искључиво желе да себи обезбиједе личну корист“, наводи Радованић.
Он истиче и да је Дешић као помоћ државним функционерима, прошле године добила стамбени кредит од Владе у износу од 40.000 ЕУР и да су упитне њене компетенције које је кандидују за мјесто на које је именована.
„Позивамо Бошњачку странку и ресорног министра Пуришића да пружи одговоре због чега се кренуло у овакву процедуралну вратоломију и да ли је оваква правна акробација урађена са циљем прикривања трагова још једног партијског ухљебљења? Нажалост, ово је само један од илустративних примјера добијања функција усљед партијске подобности насупрот рефернцама и компетенцијама. Такође, не треба заборавити ни сличан примјер када је 2015. супруга потпредсједника Владе И функционера ДПС-а, Милутина Симовића, измјеном Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији добила мјесто у новој јединици – Директорату за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова“, закључује Радованић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest