УРА: Меденица да достави серијски број сата, да ли је исти поклон мужа или „тетке из Канаде“ мање важно

УРА: Меденица да достави серијски број сата, да ли је исти поклон мужа или „тетке из Канаде“ мање важно
Да ли је предсједница Врховног суда Весна Меденица скупоцјени сат марке „Ролекс Дејтџаст“ добила као поклон од супруга, таста, сестричне или тетке из Канаде је много мање важно, колико је важно утврдити његово поријекло и поштовати законе Црне Горе. Због тога, у духу најављене транспарентности, позивамо Меденицу да јавно саопшти серијски број свог скупоцјеног сата, како би се извршио увид у то – када је сат купљен, гдје и по којој цијени, или је исти стечен нелегалним активностима, а затим препродат по значајно нижој цијени посредством „шанера“, указали су у Грађанском покрету УРА.
УРА је раније открила податак да предсједница Врховног суда Весна Меденица у својој колекцији посједује непријављени скупоцјени сат марке Ролекс Дејтџаст, чија цијена се на званичном сајту те компаније креће од 10 до 30 хиљада еура, на шта је Меденица касније казала да је „наведени сат добила давно, на поклон од супруга“, те да је „коштао свега око пет хиљада марака“.
„Уколико Меденица стоји иза својих јавно изговорених ријечи, позивамо је да јавно саопшти серијски број наведеног сата, како би се и цјелокупна црногорска јавност могла увјерити да је наведени сат купљен у легалним токовима и да у питању нису незаконите активности или нови случај корупције. Дакле, оно што тражимо је јако једноставно и госпођи Меденици не би узело више од пар минута времена, а тиме би показала транспарентност према црногорској јавности, на шта је у вршењу своје високе функције и законима обавезна“, указали су у Грађанском покрету УРА.
УРА указује да се Меденици не може вјеровати искључиво на ријеч, већ да се тврдње које је изнијела „морају поткријепити рачуном или другим документима, који би заиста показали да наведени сат вриједи мање од 5 хиљада еура – иако на званичном сајту Ролеx-а те цијене иду од 10 до 30 хиљада еура, чиме би се утврдило да члан 24 Закона о спрјечавању корупције заиста није прекшен и у овом случају“.
„Јер нас искуства са прикривањем имовине госпође Меденице уче другачије. Тако је, прије мање од годину дана, госпођа Меденица „заборавила“ да упозна надлежну Агенцију за спрјечавање корупције (АСК) да је продајом својих непокретности у Колашину контроверзном бизнисмену Зорану Ћоћу Бећировићу зарадила чак 140 хиљада еура, шта није унијела ни у свој имовински картон, како је по Закону била у обавезу. Због свега тога, неопходно је да црногорској јавности достави серијски број свог скупоцјеног сата, како би се могла извршити неопходна провјера. Све друго би значило прикривање трагова и одбијање сарадње, чиме би се продубиле све постојеће сумње у поријекло наведеног сата“, указали су у Грађанском покрету УРА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest