УРА објавила документа и раскринкала још једног контроверзног партнера ДПС-а

Грађански покрет УРА објавио је данас документа о финансијском пословању компаније „Сеа Пионеер“ из Лондона, која има своју ћерку фирму у Црној Гори а која од септембра 2014. изнајмљује бродове „Бар“ и „Будва“ за комерцијалну употребу.
Из УРЕ су навели да се из тих докумената јасно види да је фирма „Сеа Пионеер“ из Лондона још један у низу ДПС-ових контроверзних партнера и да се вјероватно ради о паравану за лица блиска владајућој партији.
„Оснивачки капитал ове фирме износио је 100 фунти односно око 110 еура. Основна средства компаније у 2019. години 7 632 фунте, а у 2018. години када је АД „Барска пловидба“ обновила уговор о најму са овом фирмом основна средства су износила непуних 6000 фунти. Укупна нето имовина односно капитал компаније у 2019. години у извјештају су процијењени на свега 311 356 фунти. Осим тога компанија није предала биланс успјеха за прошлу годину надлежним органима у Енглеској. Када се сагледају ови подаци јавности и грађанима је јасно да компанија Сеа Пионеер није и не може бити успјешан и релевантан партнер којем се за комерцијалну употребу могу издати бродови чија је појединачна вриједност већа од 10 милиона ЕУР“ , истиче Зоран Микић извршни директор ГП УРА.
Микић наводи да имају сазнања да је реномирана компанија “Норден” из Данске 2017. године понудила најбоље услове за тзв. возарине за 2018. и 2019. годину за оба теретна брода Барске пловидбе, али да су одбијени из технички разлога, а предност је дата компанији Сеа Пионеер и ако су понудили лошије услове. То је изјави потврдио и тадашњи предсједник одбора директора Барске пловидбе Бранислав Ћалић.
„Да ствар буде још гора по државну касу по нашим информацијама фирма Сеа Пионеер не измирује редовно обавезе по основу уговора о најму Барској пловидби. Апсурдно је и недопустиво да у тренутку док постоје државне гаранције Барска пловидба своје бродове даје у најам фирми чија основна средства износе 7 632 фунте а укупни нето капитал компаније свега 311 356 фунти. Да ли је нормално да судбину државних гаранција од 40 милиона ЕУР и бродова чија вриједност износи више десетина милиона ЕУР-а ово државно предузеће препусти микро фирми?”, поставља питања Микић.
Из УРЕ су, због заинтересоване и забринуте јавности, компанији Барска пловидба и Министарству саобраћаја јавно поставили неколико питања:

  1. Због чега је 2017. одбијена понуда реномиране данске компаније Норден за закуп бродова „Бар“ и „Будва“?
  2. Да ли и на који начин АД „Барска пловидба“ може да наплати обештећење од компаније „Сеа пионеер“ уколико неки од бродова буде заплијењен као што је сада постојала опасност за брод „Будва“ у Њемачкој?
  3. Колика је укупна вриједност гаранције коју је држава дала АД „Барска пловидба“, колика је била вриједност кредита за бродове и колико је још остало новца да се врати?
  4. Да ли компаније „Сеа пионеер“ редовно измирује своје обавезе по основу Уговора о најму? Ако постоји дуг колики је његов износ?
    “Недавно смо разобличили лажи Владе и премијера Марковића који су нас данима обмањивали да Црна Гора нема никакве везе са управљањем бродом Будва. Након тога су данима ћутали да би на крају сами себе демантовали када су замијенили читаву посаду на броду. Сада је вријеме да разобличимо контраверзне партнере ДПС-а којима је препуштена судбина десетина милиона ЕУР новца свих грађана”, закључује се у саопштењу УРЕ којег потписује извршни директор те партије Зоран Микић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest