УРА: Отворено писмо премијеру

Абазовић и Павићевић у отвореном писмо премијеру: Сви високи функционери да примају минималну зараду од 222е

Предсједник УРЕ, др Дритан Абазовић и предсједник Савеза грађана ЦИВИС и познати црногорски кардиохирург, др Срђан Павићевић упутили су отворено писмо премијеру Црне Горе Душку Марковићу у коме траже да свим највишим изабраним функционерима плате у наредна три мјесеца сведу на 222е, колико износи минимална зарада у држави а све у циљу солидарности у складу са тренутном ситуацијом.

Писмо преносимо интегрално:

Поштовани,

У овом сложеном тренутку за Црну Гору и све њене грађане солидарност, пожртвованост и стрпљење потребнији су нам више него икада раније. Суочени са ситуацијом у коме се цијели свијет, па и наша држава, бори са пандемијом корона вируса ЦОВИД 19 неопходно је да сви заједно поднесемо максималну жртву како би заштитили нашу државу и омогућили да се по завршетку пандемије живот настави уз минималне посљедице. Историја нас учи да је ово поднебље увијек водило тешке битке, да је живот често био готово неподношљив и да су многи грађани до сада своје сунце тражили далеко од наше Црне Горе. Али смо истрајали. Тако мора бити и сада. Свака је криза заправо и шанса, а промјена увијек мора почети од нас самих.
Због тога је наш апел да ову кризу искористимо у корист Црне Горе. Вјерујући да се најтеже битке добијају заједно, рука подршке и помоћи мора бити пружена и снажна. Ова болест је избрисала све разлике јер напада све подједнако. Богати или сиромашни, храбри или полтрони, они који су оштетили ову државу али и они који су жртва оваквог система, нико није имун на вирус.
Као људи који долазе из различитих пословних сфера имамо грађанску обавезу да понудимо конкретне идеје које би, макар дјелимично, могле ублажити посљедице по грађане. Зато предлажемо да плате свих високих и изабраних функционера у Црној Гори (предсједника државе, предсједника Скупштине, свих посланика, премијера, свих министара, помоћника министара, државних секретара, директора државних агенција, управа и регулаторних тијела и градоначелника Главног града, Пријестонице и предсједника свих општина) у наредна три мјесеца буду на нивоу минималне зараде која износи 222 еура. Водећи се примјером добре праксе у региону, конкретно Сјеверне Македоније, гдје је ова мјера усвојена, а гдје минимална зарада износи 240 еура или скоро 10% више него код нас, сматрамо примјереним да је и у нашој држави, за коју Ви тврдите да је „економски тигар“, ова мјера апсолутно одговарајућа. Мишљења смо да би носиоци највиших функција оваквим чином показали да, без обзира на обим, терет и одговорност посла, недвосмислено дијеле солидарност са свим грађанима Црне Горе.
Уштеде које би се оваквом мјером оствариле износиле би преко 300 000 еура на мјесечном нивоу које би могле бити употријебљене у циљу умањења социјалних разлика или награђивања здравствених радника, службеника цивилне заштите или било које друге службе која је од посебног значаја у овакво деликатном тренутку. Било је за очекивати да ово сами покренете јер је солидарност врхунска врлина. Међутим, како до тога није дошло, користимо прилику да као грађани апелујемо и подсјетимо високе и изабране функционере на обавезу да у жртви и пожртвованости морају бити први међу једнакима.
Основни атрубут свих модерних демократија мора бити солидарност. Овај постулат морају промовисати нарочито јавни функционери чиме би у Црној Гори, по први пут, на дјелу показали да дијеле судбину обичног грађанина. Оваква мјера би и симболички била социолошко-политички потез који буди осјећај заједништва и подједнаке жртве.
У нади да ћете уважити овај предлог те на тај начин суштински и симболички доказати да је интерес грађана на првом мјесту, очекујемо да покренете неопходну законску процедуру како би наведена мјера ступила што прије на снагу.
Најважније је да урадимо оно што је до нас, а ово дефинитивно јесте. Будите сигурни да ће високи и изабрани функционери некако прегурати овај период, а за многе грађане то је велика неизвјесност. Учинимо мали корак да макар дјелимично умањимо њихове бриге и стрепње.
Чојска Црна Гора мора да оживи да би ова земља имала будућност.

Грађански покрет УРА

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest