УРА: Саопштење за јавност

Грађански покрет УРА изражава пријатно изненађење и задовољство што су Влада Црне Горе и ЕПЦГ, уважавајући примједбе стручне јавности и Устав Црне Горе, одлучили да, колико већ сјутра прије подне, објаве студију еколошке реконструкције Термоелектране Пљевља која непобитно доказује финансијску, економску и сваку другу исплативост овог пројекта, као и уговор од 60 милиона еура који су тим поводом потписали са сином предсједника државе и ДПС-а и кинеским партнерима, саопштио је данас Дејан Мијовић, члан Предсједништва УРА иронично се осврћући на најављену сјутрашњу објаву студије еколошке реконструкције ТЕ Пљевља.
Каже да и ако овим потезом Влада и ЕПЦГ само испуњавају своју законску обавезу да грађанима пруже податке од јавног интереса, то ће ипак бити велики искорак за ову власт па УРА позива све политичке партије, невладине организације и остале домаће и међународне институције да га поздраве и подрже.
„Овим чином, Влада и ЕПЦГ це распршити сумње недобронамјерних који прозивају њихове челнике не само да нису транспарентни, већ и да свјесно прикривају огромну штету коју ће испоставити грађанима Црне Горе зарад приватног интереса владајуће фамилије Ђукановић и бесрамног изборног профитерства ДПС-а. Објављивањем ових докумената, Влада и ЕПЦГ ће демантовати и злураде тврдње да еколошка реконструкција неће модернизовати термоелектрану, тј. повећати њену ефикасност и смањити њене производне трошкове, чиме би коначно постала конкурентна на отвореном тржишту, већ да ће, напротив, ти трошкови бити знатно већи него до сада. То би, подсјетимо, термоелектрану угасило одмах по реконструкцији јер европска правила не дозвољавају да се субвенционишу произвођачи електричне енергије. По тим заиста злобним тврдњама, садашња производна цијена ТЕ од 4,8 центи по киловат часу је већ већа од тржишне, па би је инвестиција од 60 милиона, која не смањује већ повећава производне трошкове, знатно увећала и онемогућила ЕПЦГ да произведену електричну енергију термоелектране пласира на тржишту без огромних губитака. А те губитке би власт, као и увијек до сада, наплатила грађанима кроз већу цијену већ прескупе струје“, истиче Mијовић.
Каже и да се у УРИ унапријед радују што ће Влада и ЕПЦГ, након бројних медијских најава, коначно предочити и доказе да ће еколошка реконструкција потпуно спријечити емисију свих штетних гасова, па и угљен диоксида (CО2) који највише загађује атмосферу због чега би, сматра он, термоелектрана морала плаћати високе пенале.
„Тиме ће за сва времена затворити уста свима који збуњују јавност изјавама да је то груба неистина и да се еколошком реконструкцијом неће нимало смањити емисија CО2, као и да ће због високих пенала производни трошкови термоелектране бити прохибитивно високи. Желимо да вјерујемо да ће нам најављена студија доказати и да ће термоелектрана бити исплатива, поред осталог, зато што ће моћи да ради свих најављених 30 година упркос недвосмисленим порукама из ЕУ и других водећих свјетских адреса да ће се због погубног утицаја на климатске промјене све термоелектране морати брзо гасити“, појашњава он.
„Све у свему, искрено се надамо да ће нас челници Владе и ЕПЦГ сјутрашњим објављивањем студије исплативости и уговора о градњи термоелектране увјерити да еколошка реконструкција термоелектране 2020. године није обични предизборни пројекат као што је био Други Блок 2016. године, и да се, недајбоже, 60 милиона еура неће потрошити на њену градњу само зато што ће једну корист од тога имати фамилија предсједника државе и ДПС“, стоји на крају саопштења члана Предсједништва УРА Дејана Мијовића.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest