УРА: Саопштење за јавност

УРА: Направити привремену зграду интензивне његе за ЦОВИД 19 пацијенте како би рад КЦЦГ текао несметано

Имајући у виду да се не може знати колико ће трајати пандемија коронавируса, и да не знамо да ли нас очекују нови таласи оболијевања у наредним мјесецима, као и да до проналаска вакцине или стицања колективног имунитета морамо научити да живимо са корона вирусом здравствене власти морају предузети све да обезбиједе функционалност здравственог система, сматрају у УРИ. 

Због тога, како наводе, здравствени тим УРЕ предлаже да се хитно на слободним површинама у оквиру комплекса Клиничког центра крене са изградњом привремене интензивне његе са неопходним респираторима и осталим садржајима гдје би се лијечили ЦОВИД 19 пацијенти.

“Та привремене интензивна њега би се прикључила на постојећу инфраструктуру КЦЦГ и омогућила би боље функционисање Клиничког центра, али и цјелокупног здравственог система. Овакве пројекте привремених болница смо могли видјети у многим земљама у свијету. Ово сматрамо једним од приоритетета у овом тренутку посебно ако имамо у виду да су већ више од мјесец дана заустављени оперативни програми осим најхитних случајева“, истичу у УРИ.

Појашњавају да је Клинички центар Црне Горе једина установа терцијарног нивоа здравствене заштите у Црној Гори и да је као таква одавно преоптерећена.

“Корона вирус само је додатно оптеретио просторне, амбијенталне и технолошке капацитета Клиничког центра, а ако ово потраје КЦ ће још дуго бити паралисан”, опомињу они.

Наводе и податак да се готово 50% свих болничких прегледа и више од 60% операција у држави обави у КЦЦГ.

“То значи да апсолутни приоритет мора бити омогућавање функционалности КЦ како би он могао да обавља своју основу функцију збрињавање најтежих пацијената, али и разне процедуре оперативног лијечења”, наглашавају из УРЕ.

Додају да су актуелни операциони блок и интензивна њега  одавно мали и недовољни за потребе КЦ, што се посебно огледа у недостатку смјештајних капацитета и близини интензивне његе операционом блоку.

“Све док се у постојећој интензивној њези лијече пацијенти обољели од ЦОВИД-а 19 операциони програми биће сведени на минимум, а терцијални ниво здравствене заштите биће практично паралисан“, опомињу у УРИ.

Истичу и да је УРА још у јануару 2018. године представила програм реформе здравственог система под називом – “Здравство за све”.

„Још тада смо апеловали, а данас понављамо да је неопходно у што краћем року донијети одлуку о реконструкцији постојећег и изградњи новог блока Клиничког центра уз изградњу нове зграде ургентног блока са смјештајним капацитетима и операционом салама. Док се не крене у те пројекте не можемо имати функционалан систем здравствене заштите“, закључују у УРИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest