УРА: Саопштење за јавност

УРА: Измјенама закона укинути подстицаје за производњу електричне енергије из обновљивих извора

Правни тим Грађанског покрета УРА упутио је данас приједлоге и сугестије Министарству економије на Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о енергетици.
Из УРЕ наводе да су предложили да се укину накнаде у оквиру подстицајних мјера за кориштење обновљивих извора енергије.
“Уколико се закон усвоји у свом тренутном облику, грађани ће наставити да плаћају велике суме новца које ће отићи у џепове инвеститора. Грађани Црне Горе су платили инвеститорима за последњих пет година око 35 милиона еура а заузврат нису добили ништа. Уколико се усвоји Нацрт Закона који предлаже ресорно министарство наставићемо да плаћамо субвенције од којих корист немају грађани већ само инвеститори, а наставиће се даља девастација наших природних љепота” – саопштила је Лјиљана Јокић из правног тима покрета УРА
Јокић посебно проблематизује приједлог Министарства економије да се измијени члан 205 Закона о енергетици брисањем појединих одредби.
“Промјена овог члана, на начин како то предлаже министарство, предвиђа да снадбијевач више неће бити дужан да на својој страници објави промјену цијена и накнада, нити ће морати да објави информације о правима купаца, укључујући информације за подношење и рјешавање приговора. Сматрамо да брисање наведених ставова није добро са аспекта информисања грађана и да се може искористити за манипулацију – појашњава Јокић.
У периоду када су црногорска економија и стандард грађана жестоко уздрмани пандемијом корона вируса свака накнада од које грађани немају користи је сувишна.
„Због тога сматрамо приоритетним чином да се кроз измјене закона о енергетици дефинише да грађани немају обавезу да плаћају накнаду за подстицање коришћења обновљивих извора енергије. Прије свега то се односи на повлашћену производњу струје у малим хидроелектранама, гдје сав терет производње електричне енергије сносе грађани, а трајне посљедице трпе наше природна богатства“ – наводи Јокић.
Министарство економије искористило је пандемију корона вируса да покуша да прогура многе приједлоге који су лошији него тренутна законска рјешења.
„У оваквој ситуацији очекивали смо да ресорно министарство одложи јавну расправу и усвајање измјена и допуна Закона о енергетици док се не стекну услови да на јавним расправама учествује заинтересована јавност, НВО сектор, политичке партије и заинтересовани представници академске заједнице. То се није догодило, већ ресорно министарство још једном покушава да прогура важне законе испод радара у циљу прикривања чињенице да законе доносе по мјери инвеститора и хидроенергетског лобија, а не у интересу свих грађана – закључује се у саопштењу правног тима покрета УРА које потписује Љиљана Јокић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest