УРА: Привремено укинути ПДВ за љекове, уље, хљеб…

Грађански покрет УРА упутио је нови предлог Влади, којим се привремено укида наплата пореза на додатну вриједност (ПДВ) за основне животне намирнице и све љекове.

“Предлажемо да се основне животне намирнице, попут млијека, брашна, хљеба, масти, уља и шећера, као и свих љекова (укључујући и љекове који се употребљавају у ветерини), опорезују по стопи од 0%, за вријеме трајања кризе изазване Корона вирусом. Увођењем тих, привремених мјера, значајно би се ублажили финансијски проблеми бројних грађана и увећала њихова куповна моћ, шта је од посебног значаја током трајања ове здравствене кризе. Такође, усвајањем ових мјера спријечило би се и увећање цијена наведених производа, које је нажалост уочено у бројним црногорским општинама“, указали су у покрету УРА.

УРА је истакла да се наведени производи обрачунавају по сниженој стопи од 7%, због чега би привремено умањење наведене стопе ПДВ-а “било мало одрицање државе, а велика помоћ најугроженијим грађанима Црне Горе“.

“Финансијска ситуација бројних породица у Црној Гори је, нажалост, и без појаве Корона вируса изузетно тешка. Десетине хиљада наших суграђана/ки су у стању социјалне потребе, док они са минималним зарадама или јако ниским пензијама једва “склапају крај са крајем“. Због тога би увођење ових мјера и привремено умањење цијена основних животних намирница и љекова представљало чин солидарности са онима који су најугроженији и којима је помоћ државе данас најпотребнија“, указали су у покрету УРА.

УРА је у протеклих мјесец дана предложила сет мјера Влади Црне Горе, од којих су многе усвојене на сједницама координационих тијела Владе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest