Усвојили нацрт закона који дозвољава цивилима ношење оружја

Украјински парламент изгласао је нацрт закона који цивилима дозвољава ношење ватреног оружја

Овај предлог прихваћен је већином гласова, јер су 274 посланика гласала „за“ у парламенту који броји 450 чланова.

Потез украјинског парламента долази након одлуке Русије да призна двије отцјепљене републике источне Украјине.

Руски предсједник Владимир Путин објавио је у понедјељак да Москва признаје два отцјепљена региона источне Украјине Доњецк и Луганск као „независне“ државе, након чега је убрзо услиједила наредба о слању руских снага тамо да би „одржавале мир“.

Пошто је руска Дума ратификовала договоре о пријатељству са два региона, амерички предсједник Джо Бајден потписао је извршну уредбу којом се забрањује улагање, трговина и финансирање које би обављали грађани САД са ДНР и ЛНР. И ЕУ је одобрила санкције Русији, а из Брисела поручују да очекују да им се и Србија придружи. Санкције Русији увеле су и Канада, Јапан, Аустралија, Велика Британија.

Након инвазије 2014. на украјинско полуострво Крим, Москва је почела да подржава сепаратистичке снаге у источној Украјини против централне владе, што је политика коју је задржала посљедњих седам година. Према подацима Уједињених нација, сукоб је однио више од 13.000 живота.

Сједињене Америчке Државе, с европским савезницима, тврде да Русија припрема терен за инвазију на Украјину, након што је груписала више од 100.000 војника и тешко наоружање на украјинској граници.

Русија је негирала да се спрема за инвазију и оптужила западне земље да поткопавају њену безбједност ширењем НАТО-а према њеним границама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest