Валери Пекрес: ЕУ да сачува независност националних држава

Анкета је ове недеље показала да би Валери Пекрес побиједила Макрона ако би ушла у други круг предсједничких избора у априлу

Конзервативна кандидаткиња која се наметнула као најозбиљнији ривал Емануела Макрона на предсједничким изборима сљедеће године почела је јуче кампању, објављујући да би се одупрла позивима Њемачке на федералну европску супердржаву.

Валери Пекрес, која је себе описала као “једна трећина Тачер, двије трећине Меркел”, била је изненађујуц́и побједник такмичења за вођство конзервативне странке Републиканци прошлог викенда, и од тада је доживјела велики скок у истраживањима јавног мњења.

На свом првом предизборном скупу као кандидат странке која вуче коријене од Шарла де Гола, Пекрес је рекла да жели да ЕУ сачува независност националних држава и да не постане федерална супердржава, попут САД, пренио је Ројтерс.

Ројтерс наводи да су се француски конзервативци кроз историју залагали за европску интеграцију у области економије, као што је стварање еура или јединственог тржишта, али су се одупирали покушајима да се процес доношења одлука пренесе на ниво ЕУ о осјетљивим сувереним питањима попут спољне политике и одбране.

“Чујем да неки наши њемачки партнери сугеришу да би Европска унија требало да прерасте у савезну државу. Љубазно, али одлучно, рец́и ц́у “не”, изјавила је.

У споразуму на основу којег је формирана нова њемачка владајуц́а коалиција на челу са канцеларом Олафом Шолцом, наводи се да би ЕУ требало да тежи “федералној европској држави” након уставне конвенције унутар ЕУ.

Пекрес је такође рекла да не жели да Француска буде “вазал” САД, да не жели да још нека земља изађе из ЕУ као што је то урадила Британија и да ц́е радити са Шолцом упркос његовој љевичарској вец́ини.

“Радила бих са њим јер је Њемачка кључни савезник. Али, за мене, нема пријатељства без искрености”, рекла је.

На митингу у центру Париза, Мишел Барније, бивши преговарач ЕУ о брекситу који је изгубио у трци за лидера странке, рекао је да се слаже са Валери Пекрес када је у питању Европа.

“Никада нисмо били федералисти, ми смо за заједницу нација. Нације треба да се поштују у Европи. Потребне су нам нације за борбу против национализма”, рекао је Барније за Ројтерс.

Пекрес, која управља ширим регионом Париза и била је министарка у конзервативној влади Николе Саркозија, охрабрена је анкетом ове недеље која је показала да би побиједила Макрона са 52-48 ако би ушла у други круг предсједничких избора у априлу.

То је прва анкета која је предвиђела да ће Макрон изгубити 24. априла у другом кругу откако је Пекрес изабрана за кандидата десног центра прошле суботе. Она се, међутим, бори са кандидатима крајње деснице, Марин Лепен и Ериком Земуром, за пласман у други круг. Макрон тек треба да се званично изјасни о кандидатури.

Анкете су дуго показивале да ће Макрон освојити други мандат, али то сада изгледа мање јасно. Чак и ако успије, биће му потребно да његова странка десног центра Република у покрету, која је имала слаб учинак на свим недавним локалним изборима, побиједи на парламентарним у јуну, ако жели да комотно спроводи своје политике.

Имиграција и питања безбједности су у првом плану политичке дебате, при чему Земур привлачи највише пажње са запаљивим коментарима.

Међутим, анкете показују да бираче највише брине куповна моћ, а не имиграција, а након тога социјална питања.

Ројтерс пише да ће кључно питање бити и то хоће ли се економски опоравак одржати. Анкете показују да бирачи нису задовољни Макроновом економском политиком, али не мисле да би било ко од његових опонената био бољи у томе.

Ако се пандемија поново погорша, забринутост за здравље поново би могла избити у први план.

Након изласка Британије из ЕУ, Француска је главна војна сила блока и друга по величини економија, а са одласком њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Макрон је добио истакнутију улогу у Европи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest