Вечерас почињу програми овогодишњег 89. Вуковог сабора

Фото: СО Лозница

Химном Вуку Стевана Мокрањца вечерас, у Вуковом дому културе у Лозници, почињу програми овогодишњег 89. Вуковог сабора, најстарије и највеће културне манифестација код Срба, установљене давне 1933. године.

Пре концерта музичког састава „Калем“, о Вуку и његовом делу беседиће градоначелник Лознице, Видоје Петровић, и министарка културе у Влади Србије Маја Гојковић.

Током саборовања, до недеље, 18. септембра, када је завршна, главна свечаност, публика ће, поред осталог, моћи да види и сталну поставку слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић. Предвиђено је и представљање нових издања Одељења за књижевност и језик Матице српске, међу којима је Зборник радова „Положај српског језика у савременом друштву (изазови, проблеми, решења.“) О издањима ће говорити проф. др Исидора Бјелаковић и проф. др Александар Милановић.

Музеј Јадра биће домаћин изложбе акварела колоније „Сава“, која се одржава у Броду у Републици Српској, а њу ће отворити Зоран Видић, начелник oпштине Брод.

За среду, 14. септембра, у Дому културе Лознице најављено је предавање „Ћирилица писмо Господње“, о коме говори Владимир Меденица, професор филозофије и издавач.

Музеј језика и писма место је изложбе „Војводе неготинске нахије“ Музеја Крајине из Неготина, чији су аутори Весна Николић, Сања Радосављевић и Ивица Трајковић. У свечаној сали Гимназије „Вук Караџић“ биће представљен програм „Шекспир наш саговорник“ на ком ће говорити професор др Зорица Бечановић Николић, са Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Научно-образовни културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу представиће сабрана дела Дејана Медаковић поводом 100 година од његовог рођења. У програму учествују Зоран Колунџија, директор ИК „Прометеј“, професор др Бошко Сувајџић, председник Скупштине Вукове задужбине и Славко Вејиновић, управник Вукове задужбине. На истој „адреси“ је и представљање 29 издања Српског народног илустрованог календара „Даница“ за ову годину.

Представа „Лијево, десно, глумац“ Зијаха Соколовића биће одржана 16. септембра, у сали Вуковог дома културе у Лозници.

По традицији, у Тршићу је дан уочи завршне свечаности Вуковог сабора Међународни славистички скуп и представљање публикације „Србистика на страним универзитетима и положај српског језика данас“. На скупу учествују мр Снежана Нешковић Симић, професор др Бошко Сувајџић и професор др Александар Милановић. „Вуково приповедачко језикотворство“ наслов је овогодишњег округлог стола поводом 125 година од преноса Вуковог праха из Беча у Београд. Стара лозничка црква домаћин је гусларске вечери друштава „Стара Херцеговина“ из Београда и секције КУД „Караџић“ из Лознице.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest