Велики дан за демократију

НОВА ВЛАДА КРЕЋЕ ОД ПОНЕДЈЕЉКА
Велики дан за демократију
Премијер Здравко Кривокапић и његов кабинет изабрани гласовима посланика три владајуће коалиције


Фото: Саво Прелевић

Црна Гора више није једина земља у региону која није мијењала власт, па је након избора Алексе Бечића (Демократе) за предсједника парламента јуче добила и Владу у којој нема ДПС-а и његових политичких савезника.

Нови премијер Здравко Кривокапић и његов кабинет изабрани су са 41 гласом посланика три владајуће коалиције – За будућност Црне Горе, “Мир је наша нација” и “Црно на бијело”.

Од укупно 70 присутних посланика, против је гласало 28 из ДПС-а, Бошњачке странке, Социјалдемократа Црне Горе, Социјалдемократске партије, док један посланик Албанске листе Генци Ниманбегу био уздржан. Преосталих 11 посланика владајуће партије није било у сали, међу којима и сада већ бивши премијер Душко Марковић (ДПС) и неколико његових министара.

Нова влада преузима дужност објавом одлуке Скупштине у “Службеном листу”, а према незваничним информацијама “Вијести” и најави вицепремијера Дритана Абазовића (ГП УРА) она ће већ од понедјељка почети са радом.

Нова Уредба о организацији државне управе већ је припремљена и биће усвојена на првој сједници, рекао је саговорник. То је неопходно јер је промијењен концепт Владе, односно смањен је број министарства и њихових директората. Кривокапићев кабинет има укупно 14 мјеста, укључујући и његово. Од тога једно је потпредсједничко, на коме је Абазовић који је и једни политичар у Влади.

На челу 12 министарстава су: Сергеј Секуловић (МУП), Оливера Ињац (Министарство одбране),Владимир Лепосавић (Министарство правде и мањинских права), Ђорђе Радуловић (Министарство вањских послова), Милојко Спајић (Министарство финансија и социјалног старања), Весна Братић (Министарство просвјете, науке, културе и спорта), Јелена Боровинић Бојовић (Министарство здравља), Јаков Милатовић (Министарство економског развоја), Младен Бојанић (Министарство капиталних инвестиција),Тамара Срзентић (Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија), Ратко Митровић (Министарство екологије, урбанизма и просторног планирања) и Александар Стијовић (Министарство пољоприведе, шумарства и водопривреде).

Кривокапић је јуче позвао на заједништво и заустављање подјела, наводећи да сви треба да граде бољу будућност, засновану на талентима и знању.

Кривокапић
Кривокапићфото: Саво Прелевић
Предсједник Управног одбора Института алтернатива Стево Мук рекао је “Вијестима” да је избор ове владе велики дан за демократију.

“Смјењливост власти је постала чињеница, искуство нашег друштва и државе. Ова влада је изабрана у можда никад тежем тренутку, економске, социјалне и здравствене кризе. Ова влада има обавезу да доноси краткорочне мјере које ће рјешавати акутне проблеме, али и да понуди дугорочнију визију развоја,” рекао је Мук.

Гласању о избору Владе претходила је тродневна расправа о експозеу мандатара, која је углавном била сведена на критике опозиције што у њој нема мањина и јасне визије развоја државе. Представници власти нијесу били благонаклони према мандатару, а дио њих му је замјерио што у његовој најави нема “кратких резова” представника бивше власти.

Непосредно прије изјашњавања, посланица ДПС-а Јованка Лаличић је мандатару одржала лекцију из етике, питајући њега и Абазовића да ли ће гласати за себе “јер се доводи у питање закон”.

Одговорио јој је Рашко Коњевић (СДП) који је рекао да је и он гласао за себе док је био у влади, као и пола посланика ДПС-а.

“Дајте да се ово заврши”, казао је Коњевић.

Он и колеге из СДП-а нијесу подржали Владу, којој су углавном замјерили да не иде зацртаним државним курсом.

Стево Мук: Имаће нашу подршку у обрачуну са негативним насљеђем одлазећег режима
“Свака влада па и ова је само средство за остварење одређених политика, а не циљ за себе. Циљеви ове владе морају бити ефикасна јавна управа, независно правосуђе и професионални сектор безбједности и одбране, одлучна борба против корупције и фер услови за наредне изборе. У том смислу ова влада треба подршку и парламентарне већине и јавности која је подржала политичке промјене. Ова влада ће бити под надзором никад снажније опозиције, великог дијела парламентарне већине и цивилног друштва. Од парламентарних избора до избора владе је прошло превише времена, и сада је важно да ови људи који су добили јединствену шансу, већ од сјутра сваког дана доказују да су је заслужили. Имаће нашу подршку у обрачуну са негативним насљеђем одлазећег режима, као што ћемо јој бити ”љути непријатељи” кад год покажу симптоме ”болести ” претходне власти,” рекао је Стево Мук, коментаришући избор Кривокапићевог кабинета.


Мукфото: Саво Прелевић
Премијер обећао транспарентност: Сваки потрошени цент да буде видљив
Премијер Здравко Кривокапић казао је да његова Влада има обавезу да не разочара грађане и да ништа није обећавао јер није сигуран да су подаци којима располаже тачни. Најавио је одговоран рад чланова кабинета, без непотизма и корупције.

“Резултати рада су једино мјерило Владе, макар јој прорицали и 200 дана. Нема тога који може направити резултат за 200 дана…,” рекао је он.

Најавио је нацрт буџета бити до 20. децембра, казао је да су већ припремљене измјене Закона о слободи вјероисповијести.

Обећао је да ће “за годину дана направити карту процеса свих потреба државне управе”. ”Никога нијесмо хтјели да дискриминишемо, извињавам се свим мањинама ако су тако доживјели. У мом кабинету је предвиђено мјесто савјетника за мањине. Моја Црна Гора је Црна Гора свих нас и побиједићемо једино заједнички… Читав систем је партијски и не може то преко ноћи да се ријеши,” казао је он.

Кривокапић је обаћао транспарентан рад сваког јавног функционера и “сваки цент који се троши да буде видљив. Ми желимо нулту корупцију, то можемо сви заједно“.

Коментаришући протјеривање амбасадора Србије Владимира Божовића, казао је да жали што се то десило. “Радићемо све по процедурама. Знам да нам не требају проблеми, ако знамо ко смо и имамо интегритет, чега се плашио. Неће Црна Гора постати друга српска држава. Црна Гора је независна и таква ће остати”, рекао је Кривокапић.

Очекујем професионализацију независних институција, али епидемија и економија су прве на листи
“Од Владе се најприје очекује да преузме одговорност за управљање епидемиолошком ситуацијом, за рјешавање економских питања и стабилизацију јавних финансија како би све остале нагомилане проблеме могла рјешавати. Да би се активно отпочео рад у борби против корупције и организованог криминала, наставио преговарачки процес са Европском унијом, и рјешавала бројна системска питања, предуслов је да влада стави епидемиолошку ситуацију под контролу и омогући колику-толику стабилност државне касе,” рекла је извршна директорица ЦРНВО Ана Новаковић Ђуровић за “Вијести”.


Ана Новаковић Ђуровић фото: Борис Пејовић
Она је додала да је нова Влада на самом почетку и може добити само подршку и прилику да покаже да ли је и колико у могућности да државу поведе у неком бољем правцу. “Повјерење се стиче конкретним резултатима, не апстрактним, већ промјеном набоље коју грађани/ке очекују да осјете у повећању квалитета стандарда и живота,” додала је.

Директорица ЦРНВО очекује “ослобађање заробљених институција, које су у претходним годинама због политичког утицаја кочиле развојне процесе”.

“Дакле, када кажем ослобађање, не мислим на ослобађање од утицаја ДПС-а и стављање под утицај нове владајуће већине. Мислим управо на професионализацију тих институција (Агенција за спречавање корупције, Државна изборна комисија, Радио телевизија Црне Горе, Универзитет Црне Горе, Агенција за заштиту личних података, и приступ информаицјама, Агенција за електронске медије). Одлука и спремност нове владе и владајуће већине да професионализују институције и омогуће њихово независно дјеловање, искључиво по праву и прописима, биће кључни показатељ да ли је ово друштво добило промјену или наставак лошег владања”, рекла је она.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *