Велики протест испред Народне скупштине Србије 16 јануара

Неколико дана пред 31. децембар, на адресу више од 2.000 фриленсера и радника на интернету стигла је „новогодишња честитка“ од Пореске управе у виду решења за порез, и у виду захтева да се порез на зараде плати ретроактивно последњих пет година, почевши од 2015. године, у износима који износе и до 80% од примљеног новца. 

Један од фриленсера којима је Пореска „честитала празник“ је и Владимир Илић, из Петровца на Млави, човеку оболелом од мултипле склерозе и човеку који је својим радом на интернету плаћао своје лекове и издржавао своју породицу. Владимир је добио пореско решење у износу од шест милиона динара (око 51.000€). Претходно је платио годишњи порез на доходак грађана и сваке године се интересовао за могуће начине регулације свог статуса. Међутим, од службеника Пореске управе редовно је добијао одговор да тако нешто није могуће. 

На недавној конференцији за медије коју је, испред зграде Владе Србије, одржало Удружење радника на интернету, Владимир је поделио једну анегдоту. Наиме, када је желео да пријави порез на зараду, порески службеници су му се ругали, уз речи „Ти мора да много волиш Вучића!“

Конференцију можете одгледати на: https://fb.watch/2_ZYILEKG8/

„Шест милиона динара. И тај порез је за мене апсолутно, апсолутно неплатив. Речено ми је да се порез плаћа када се пређе шестоструки износ просечне годишње зараде Републике Србије и ништа сем тога. 2016. године сам се јавио пошто сам прешао тај износ, ни тада нису били сигурни да ли треба да платим порез, али ја сам инсистирао. И то решење имам, мени је једино тако и тада наплаћен порез“, каже Владимир.

Цела Владимирова пореска документација може се видети на следећем линку:https://www.facebook.com/radnicinainternetu/posts/152269733333582

Владимир, нажалост, није ни први ни последњи од кога Пореска управа захтева суме које од њега праве (дужничког) роба. Владимир је, чак, један од оних који су се распитивали о томе како да уплате порезе и које је Пореска управа враћала. Поставља се питање: ко је крив за садашњу ситуацију? Да ли је Владимир својим неплаћањем пореза заиста криминалац, каквим га држава Србија третира, или проблем лежи у законима који нису били јасно дефинисани и у самом пословању Пореске управе?

„Траже да се плате пензионо, социјално, плус камата на то неплаћање пореза, а при томе си физичко лице и не можеш да уживаш пензију једног дана и мени није јасно где иду те паре, а при томе, смета ми то потенцирање да са нама не жели нико да ‘полемише’, поготово политичари“, рекла је Катарина Станојевић, фриленсер и професорка енглеског.

Њена прича може се наћи и на: https://www.facebook.com/100000382453668/videos/3714342878588424/

Удружење Фриленсера и Предузетника Србије је, овим поводом, саставило табелу у којој се јасно види разлика између права фриленсера (тј. слободњака) и права радника које покрива Закон о раду. 

Стога, на нама је да подржимо „Велики протест испред Скупштине“ Удружења радника на интернету 16.ог јануара како бисмо исказали незадовољство и рекли НЕ пљачки радника на интернету, чија је егзистенција сада угрожена!

Удружење Фриленсера и Предузетника Србије поручује да је превоз организован за све оне који желе да се прикључе протесту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *