Весну Меденицу СДТ сумњичи да је за 590.000 еура утицала на исход појединих судских одлука

Foto: YouTube printscreen


Весна Меденица сумњичи се да је као предсједница Врховног суда пристала да за 590.600 еура сину Милошу Меденици и двојици његових пријатеља утиче да се у поступцима ревизије донесу одлуке у корист компанија “Фаб лајв“ и “Цијевна комерц“, пише у наредби за спровођење истраге у коју је Побједа имала увид.

Поред Милоша Меденице, СДТ је Марка Вучинића, Николу Раичевић означило као особе које су између некадашње предсједнице Врховног суда посредовале у договарању мита који су Василије Петровић, син власника компаније ,,Цијевна комерц“ и Бојан и Марко Поповић, извршни директор и овлашћени заступник ,,Фаб петрола“ пристали да дају за позитивне исходе без обзира на чињенично стање у судским процесима које су компаније „Фаб лајв“ и „Цијевна комерц“ водиле против компанија “Гуги комерц“ и ,,Оморика“.

“Марко Вучинић и Никола Раичевић са умишљајем су посредовали давању мита, док је Милош Меденица непосредно службеном лицу (Весна Меденица) обећао мито уколико коришћењем свог службеног положаја посредује да се изврши нека службена радња”, наводи се у наредби за истрагу.

У истом документи стоји да је Весна Меденица пристала на учествује у овим незаконитим пословима.

Са друге стране, Поповићи су пристали да плате Вучинићу и Раичевићу 181.000 еура у противвриједности – некретнинама уписаним у ЛН 1127 Ко Бечићи кат. Парцела 87/13, стамбеним простором Г30 површине 31,67 м2, стамбеним протором Г31 површине 31,67 м2, стамбеним простор Ј32 површине 44,59м2 са гаражним мјестима и још 9.600 еура у готовом новцу.

Пошто је Милош Меденица обавијестио мајку да је 23. априла 2020. године закључен фиктивни предуговор о купопродаји наведених некретнина између компаније „Фаб лајв“ и Николе Раичевића, бивша предсједница Врховног суда и чланица судског савјета је одржала свој дио договора и испословала да Врховни суд 6. маја 2020. године донесе одлуку Рев.Ип.бр 33/20 у корист компање „Фаб лајв“.

Двије седмице касније, Бојан Поповић је предао Раичевићу 9.600 еура док је готовину од продаје некретнина исплатио Милошу Меденици, Марку Вучинићу и Николи Раичевићу.

По истом сценарију, Вучинић и Раичевић су понудили Василију Петровићу да му ,,помогну“ да фирма његовог оца ,,Цијевна комерц“ добије у поступку ревизије компанију „Оморика“ без обзира на чињенично стање.

За ову услугу Василије Петровић је пристао да плати 400.000 еура.

Пошто је Милош Меденица о постигнутом догодвору са Петровићем обавијестио мајку Весну Меденицу, она се ,,обавезала да ће у предметном поступку као предсједница Врховног суда и чланица судског савјета Црне Горе посредовати да се у предметном поступку донесе одлука у корист компаније Цијевна комерц“.

Василије Петровић је, према наводима наредбе за истрагу, 8. маја и 14. јуна 2020. године предао Раичевићу укупно 100.000 еура, док је договорено да се остатак мита преда након доношења одлуке по ревизији.

Весна Меденица ухапшена је по налогу Специјалног тужилаштва у недјељу вече, око 22 сата, на подгоричком аеродрому одакле је планирала да отпутује за Београд. Наредног дана Меденици је позлило, због чега је превезена у Ургентни блок Клиничког центра, гдје се и даље налази. Нјој је по одлуци суткиње за истрагу Вишег суда Сузане Мугоше у сриједу вече одређен притвор до 30 дана. Неколико сати послије одлуке Меденица је покушала себи да одузме живот. Она се закључала у тоалет гдје је поломила стакло и одломљеним дијелом покушала себи да пререже врат.

Бранилац Меденице, адвокат Здравко Беговић, уложио је жалбу на рјешење о притвору, који се по његовом мишљењу може замијенити алтернативним мјерама – забрана напуштања стана и забрана приступа и састајања са свједоцима, с обзиом на то да је његова клијенткиња у тешком здравственом стању.

Он је навео да је Меденица под сталним надзором љекара, да прима јаку терапију, те да се нада најбољем исходу када је у питању њено здравље.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest