Вештачка интелигенција ће скенирањем ока моћи да предвиди инфаркт

Рана, тачна и једноставна дијагностика је важна за скоро свако здравствено стања, а то укључује и срчана обољења. Ново истраживање указује да би једноставни скенови ока могли да препознају пацијенте са повећаним ризиком од кардиоваскуларних проблема касније у животу

Ако се овај метод дијагнозе развије, то би била велика ствар – ова скенирања су брза, неинвазивна и поуздана, а што се раније нађе ризик од срчаних болести, то боље лекари могу да помогну.

Кључ за нови приступ је алгоритам дубоког учења – метода учења вештачке интелигенције заснована на неуронским мрежама, која може да се обучи на великим скуповима података да би се уочили специфични обрасци.

У овом случају, научници су је научили да тражи ситне промене на крвним судовима у мрежњачи, што је веза о којој се већ раније расправљало у медицинској литератури.

У новом раду који описује њихове резултате, тим стручњака наводи да је њихов алат био у стању да предвиди ризик од будућих инфаркта миокарда са тачношћу од отприлике 70 процената.

Систем вештачке интелигенције има потенцијал да идентификује појединце на рутинском прегледу очију који су у већем ризику од кардиоваскуларних болести, при чему би превентивни третмани могли започети раније како би се спречила преурањена кардиоваскуларна болест“, каже Крис Гејл, професор кардиоваскуларне медицине на Универзитету из Лидса у Великој Британији

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest