(ВИДЕО) Лидија Ђукановић: Свједочимо дивљаштву на мирољубиви народ Украјине

Прва дама Црне Горе Лидија Ђукановић, на позив супруге предсједника Украјине Олене Зеленске, обратила се видео поруком на другом Самиту првих дама и господе „Украјина и свијет: Будућност коју ми обнављамо заједно”, који се одржава у знак подршке украјинском народу.

“Хвала првој дами Украјине на позиву и организацији самита у незамислим условима за све нас. Из дана у дан, већ 5 мјесеци, Украјина и украјински грађани и грађанке, и Ви госпођо Зеленски задивљујете свијет храброшћу и одлучношћу у одбрани земље и своје слободе. Хвала вам јер и ви и ми знамо да Украјина данас брани и нас, брани Европу и највише вриједности слободе”, казала је прва дама Црне Горе.

Према њеним ријечима, страдања цивила, уништени домови, разорена обданишта, позоришта и болнице, срушени мостови и споменици културе – “слике су које са великом тугом свакодневно пристижу из нама пријатељске Украјине

“Десетине хиљаде изгубљених живота, милиони избјеглих и прогнаних, стотине страдалих због глади и болести, у условима колапса здравственог система и блокаде животних намирница, најтрагичније су посљедице насиља и дивљаштва којем свједочимо од почетка руске агресије на мирољубиви народ Украјине”, нагласила је Ђукановић.

Ђукановић је послала поруку у име сваке жртве рата, да разарања у Украјини “морају престати”.

“Данас смо овдје, да пошаљемо поруку у име сваке жртве овог бесмисленог рата да убиства, мучења и разарања Украјине морају престати. Желим да вјерујем да ће овај самит поставити темеље платформе за будућу сарадњу у обнови и изградњи Украјине”, истакла је прва дама.

Како је навела, не знамо када ће неподношљива патња цивила стати

“Али оно што знамо јесте да ће Црна Гора, као и сав слободни свијет остати уз Украјину и да мир мора побиједити. Слава Украјини”, поручила је Ђукановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest