(Видео) Српски пилот, због свог слетања, постао је хит у медијима

Српски пилот Марко Отањац постао је хит у медијима када је усред олује „Енис“ успео да слети на лондонски аеродром „Хитро“.

Фото: Printscreen

Специјализовани Јутјуб канал пратио је како слећу авиони на лондонски аеродром „Хитроу“ током невремена које је захватило овај део Европе.

Међу авионима који су се борили са јаким ветром био је и авион „Ер Србије“, а пилот је успео да слети на писту у првом покушају и тме одушевио милионе људи.

Пилот Марко Отањац каже да је ово за њега био још само један радни дан, те је изненађен медијском пажњом које је његово слетање добило. 

– Управљао сам авионом ербас А319 Ер Србије, који је слетео на лондонски аеродром Хитроу, што је на наше изненађење привукло приличну медијску пажњу. Остали чланови посаде на овом лету били су Бојан Марић копилот, као и чланови кабинске посаде Наташа Протић, Љубица Павловић и  Ања Радојевић. Што се нас тиче, то је било само још једно слетање, додуше у отежаним временским околностима, имајући у виду да је тог дана, као и претходних, над тим делом Европе била врло активна олуја која је названа Енис. Наравно, наш Оперативни центар је све време пратио временске услове и давао процене – каже Марко.

Он додаје да је био спреман и да не слети да лондонски аердром.

– Компанија је била спремна за различите сценарије – од потенцијалног померања лета, па до преусмеравања на неки алтернативни аеродром. Када је процена била таква да су временски услови изнад минималних за безбедно слетање, после детаљних консултација, одлучили смо да полетимо за Хитроу. У току самог лета, колега копилот и ја смо непрестано разматрали временске услове као и опције које смо имали на располагању. Опште је познато да је авио-саобраћај најбезбеднији вид превоза због веома строгих процедура које се у њему примењују. Зна се тачно шта су минимални метеоролошки услови за безбедно слетање и да је брзина ветра за само један чвор била већћ од тог минимума, ми не бисмо ни покушали да слетимо. На крају је то успешно обављено, што сте имали прилику да видите и на снимку који је ових дана објављен у великом броју медија. 

Отањац не сматра да је урадио ништа посебно, али је срећан што је свет имао прилилку да види да Србија има добре пилоте. 

– За нас је то само још један радни дан, па смо помало изненађени због све ове пажње коју смо добили, али ипак разумемо да је вишечасовни директни пренос на Јутјубу, који су пратиле стотине хиљада гледалаца уживо, допринео томе, као и друштвене мреже, по којима се такође снимак брзо раширио. У сваком случају, драго нам је што је тако, пошто су грађани имали прилику још једном да виде да су српски пилоти изузетно добро одшколовани, обучени и спремни за најразличитије ситуације – рекао је Марко Отањац, менаџер за безбедност у саобраћају и капетан на авионима ербас А319 и А320.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest