(Видео) Стијовић: Немамо ратне робне опреме од 2003, ситуација у Украјини пријети снабдијевању хране

Министар пољопривреде Александар Стијовић казао је на конференцији за медије поводом представљања Агробуџета за 2022. да буџет за ту годину износи 50,9 милиона еура, а средства из националног буџета су, како је навео, 35,9 милиона еура.

Стијовић је навео да су средства из националног буџета увећана 47 процената у односу на 2020.

“Од националних средстава наши пољопривредници највише осјете. То су средства која у пракси највише утичу на побољшање производње”, рекао је Стијовић.

Казао је да је Буџет развојни и пројектован је да помогне пољопривредним произвођачима да развију своју производњи у максималној мјери која је могућа у овим условима.

“Зато су нам и обезбијеђена додатна средства кроз подршку Скупштине и Министарства. Све мјере су значајно повећање, десет процената и више”, рекао је Стијовић.

“Премије по грлу у говедарству повећане су са 75 на 85 еура, а за јунице у чистој раси премије су повећане са 50 на 150 еура. У овчарству и козарству повећане су премије са девет на десет еура по грлу, а у свињарству са 60 на 100 еура по грлу”, рекао је Стијовић.

Наводи да је по први пут уведена мјера за набавку јата товних пилића и ћурића.

Стијовић је рекао да је повећана и основна премија за откуп млијека са пет на осам центи и додао да додатно награђују квалитет и квантитет са по пет центи и додатни један за количине преко пет хиљада литара.

“Повећане су субвенције у биљној производњи са 220 на 250 еура по хектару за све обрадиве површине. Додатних 10 еура по хектару опредијељено је за младе пољопривреднике”, рекао је Стијовић.

Подржаће, како је казао, директна плаћања у сточарској производњи, директна плаћања у биљној производњи, програм интервенција на тржишту и управљање ризицима у пољопривреди.

Наводи да ће и кроз мјере руралног развоја подржати ИПАРД2 програм, развој винарства и виноградарства, развој маслинарства, а даће, како каже, између осталог, подршку повртарској производњи и подршку унапређењу сточног фонда.

Даће подршку, како је навео, и младим пољопривредницима који желе да остану на селу, а млађи су од 40 година, као и подршку женском предузетништву.

“Подршка органској производњи, управљање стајским ђубривом, развој села…”, додаје.

Стијовић наводи да Влада припрема Нацрт закона о привременом ограничавању цијена основних животних намирница, а припрема се и Предлог закона о измјенама и допунама закона о акцизама, како би могле да се ограниче цијене нафтних деривата.

Сада смо на нивоу потреба три мјесеца, додаје.

“Глобална ситуација изазвана ратом у Украјини пријети глобалном снабдијевању хране, ми не посједујемо робне резерве још од 2003. и немамо ниједан заштитни механизам у случају катастрофа поремећаја у снабдијевању”, рекао је Стијовић, преноси Ин4с.

Каже да је реално очекивати раст цијена брашна и уља на тржишту.

Понуда основних животних намирница на тржишту, како наводи, није у могућности да прати тражњу и то резултира растом цијена.

“Проблем ће настати када се Русија искључи из свих система плаћања, јер ће бити у немогућности да производе који иду ка Европи наплати, и то ће довести до тога да само оно што је авансно плаћено може да стигне и тада очекујемо да ћемо имати проблем у снабдијевању”, додаје Стијовић.

Ефекат читавог глобалног поремећаја на нашем тржишту може узроковати озбиљну несташицу, још не знамо како ће се развијати ствари, надамо се да ће се смирити, али у сваком случају вјерујемо да кроз овогодишњи Агробуџет имамо могућност да побољшамо нашу прољопривредну производњу и да повећано нашу назависност у производњи хране.

Извор: Ин4с

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest