ВИДОВДАНСКА ПОВЕЉА ПЈЕСНИКУ И НОВИНАРУ ДАРКУ ЈОВОВИЋУ

Пише: Виолета Јашовић

У сусрет великом празнику – Видовдану, Удружење књижевника Црне Горе ове године додијелило је награду за поезију “Видовданска повеља“ пјеснику и новинару Дарку Јововићу и то за  књигу  „Изгубљени свијет” („Пегаз”, Бијело Поље, 2019).

“Дарко Јововић низом књига исписује националну елегичну хронику пјесмом која је истовремено и свједочанство и опомена, и запитаност и одговор о позицији пјесника, о позицији завичаја и позицији рода. Његове пјесничке збирке „У гори прозори” и „Изгубљени свијет” (кроз пјесничке кругове: „Нијеми вијек”, „Губилиште”, „Којим путем, мајко”, „Сањајући ватру” и „Чекајући зору”, реконструишу древност, архетип и подсјећају на изгубљене животне садржаје, крећући се у самозапитаности од најневинијих спомена, до прожимања митолошког и историјског и судбинског. Сваки од циклуса ове збирке је особен ходочаснички повратак у суштинску духовност властитог и колективног бивања”. стоји у образложењу жирија за дођелу поменуте награде ког су сачињавали  Милица Краљ, предсједник, мр Александар Ћуковић, члан и јереј мр Предраг Шћепановић, представник Црквене Општине Подгорица.

Награда ће бити уручене на традиционалној књижевној манифестацији Видовданско пјесничко бдијење, које ће бити одржано у сриједу, 24. јуна у 19 часова, у Манастиру Свети Симеон Мироточиви, на Немањиној обали.

Награда „Видовданска повеља“ за чување традиционалног православног и културног наслеђа додијелиће се књижевницима Вукићу Гару Брајковићу и Љубисаву Бјелићу.

Награда„Видовданска ријеч“, у знак посебне пажње и захвалности, додијелиће се уредници рубрике „Став“, Дневних новина „ДАН“, Љиљани Раденовић за изузетан допринос медијској афирмацији цјелине, пуноће и појединачних стваралачких ставова и вриједности Удружења књижевника Црне Горе.

Угледна награда „Макаријево слово“ Удружења књижевника Црне Горе за животно дело припала је књижевнику Перивоју Поповићу и то поводом пет деценија стваралаштва за жанровски разноврстан стваралачки опус.

Захвалница трибине УКЦГ „Ријеч“ биће уручена Николи Ненезићу за истрајност у његовању и чувању завјетне видовданске идеје и слободарског усмјерења.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest