„Вјерни слуга“ Миливоје: Ђукановића испитује писмено, Вањи Ћаловић Марковић одредио „усмено саслушање“

Вријеме читања 3 минута

Ћаловић Марковић казала је “Вијестима” да и у вођењу ове истраге СДТ потврђује да је, за тужилаштво, Мило Ђукановић изнад закона и да не важи уставно начело да сви имају иста права

Катнић

Специјално државно тужилаштво саслушаће у четвртак у својству грађанке директорку Мреже за афирмацију невладиног сектора Вању Ћаловић Марковић у вези са афером “Пандора папири”, док су предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу дозволили да се о томе изјасни писмено.

То произилази из дописа СДТ у који су “Вијести” имале увид.

Специјално државно тужилаштво (СДТ) формирало је прошле седмице предмет поводом тога што су предсједник Ђукановић и његов син Блажо склапали у иностранству тајне уговоре о управљању својом имовином и најавило да ће предузети “све мјере и радње из своје надлежности ради утврђивања чињеница и околности”.

У допису Ћаловић Марковић, специјална тужитељка Сања Јовићевић истиче да је позив за саслушање у својству грађанке директорици МАНС-а био упућен и за 8. октобар.

”Обавијестили сте нас да тражите да Вас писменим путем обавијестимо која су нам обавјештења потребна, односно да Вам питања поставимо писаним дописом и истовремено сте навели да тај начин сматрате оправданим јер су у овом предметну писаним путем обавјештења тражена од предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, те да имајући у виду уставом гарантовану једнакост грађана тражите да се и Вама омогући да Вам се питања поставе писано… Како је одредбама законика о кривичном, поступку и Закона о СДТ законска обавеза СДТ да прикупља и доказе у правцу утврђивања да ли је поводом одређеног догађаја извршено кривично дјело, а обавеза сваког грађанина, па и Ваша, да се одазове позиву тужилаштва и пружи релевантне податке, то Вам поново упућујемо позив да дођете у просторије СДТ…”, стоји у допису специјалне тужитељке Јовићевић.

Ћаловић Марковић казала је “Вијестима” да и у вођењу ове истраге СДТ потврђује да је, за тужилаштво, Мило Ђукановић изнад закона и да не важи уставно начело да сви имају иста права.

Вања Ћаловић Марковић

”Умјесто саслушања, СДТ ће Ђукановићу послати унапријед договорена питања, како би у консултацији са својим адвокатима и савјетницима, одговорио у писаној форми. Са друге стране, саслушава представнике МАНС-а, иако су сви подаци које имамо већ јавно објављени на нашем сајту и саопштени на прес конференцији. Иако смо на то указали у посебном допису СДТ-у, они ипак инсистирају на нашем саслушању, док се Ђукановића не усуђују ни да позову”, казала је Ћаловић Марковић.

Она поручује и да “какав ће бити исход ове истраге, главни специјални тужилац Миливоје Катнић је најавио у емисији ‘Начисто”, тврдећи да на рачунима Ђукановица нема ништа, те да он њихове трастове прати још од 2012. године”.

”Такво поступање СДТ-а потврђује наше сумње да они уопште нису заинтересовани да пронађу Ђукановићеву скривену имовину, већ само и искључиво да то питање заташкају и што прије затворе истрагу. То представља континуитет односа СДТ-а према свим сумњивим пословима Ђукановића и његовог окружења, и није никакво изненађење. Несхватљиво је, међутим, да се годину након промјене власти, Катнић и даље налази на истој функцији, и да и даље прогони оне који откривају криминал и корупцију”.

МАНС је, у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама под називом “Пандора папири”, објавио да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили тајне уговоре о управљању својом имовином, скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Дјевичанских острва, Панаме и Гибралтара.

Син шефа државе је, према тврдњама МАНС-а, формирао и двије скривене компаније с ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

У документацији водеће адвокатске канцеларије у Панами “Alcogal”, МАНС је пронашао овјерене копије уговора о успостављању трастова које су отац и син Ђукановићи склопили 21. јуна 2012. с компанијом  CM Skye 2 (PTC) Limited регистрованом на Британским Дјевичанским острвима. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може да купује и продаје некретнине и фирме, отвара нове компаније и жиро-рачуне, даје и узима кредите и обавља разне друге послове.

Из кабинета предсједника државе саопштили су да је Ђукановић 2012, кад није обављао државне послове, основао Викториа траст, који, како тврде, док је он био власник, није имао никаквих пословних трансакција и није отворио ниједан банкарски рачун, јер никад није активиран.

Они су навели да је Ђукановић, након што се исте године непланирано вратио на функцију премијера, цјелокупно власништво над Викториа трастом пренио на сина Блажа.

Из МАНС-а су појаснили да трастови не постоје у црногорском законодавству, и да на офшор дестинацијама углавном служе за скривање правих власника имовине.

Извор: IN4S

One thought on “„Вјерни слуга“ Миливоје: Ђукановића испитује писмено, Вањи Ћаловић Марковић одредио „усмено саслушање“

  1. Kata ispitaj i procesuiraj ove iz 6 drzava koji su dosli do Pandorine kutijice i razotkrili milijarde. 7 milijardi gospodar iz Rastoka iznese. Da li da dobije Nobelovu nagradu? svakako

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest