Влада Црне Горе опозвала још два амбасадора: Диноша иде у пензију, Ераковић поднио оставку

На основу докумената са сајта Владе, наводи се да је Ераковић поднио лични захтјев за разрјешење

Ераковић и Диноша

Влада Црне Горе извршила је у четвртак опозив још двојице црногорских дипломата – амбасадора у Шпанији Алексадра Ераковића и амбасадора на Косову* Ферхата Диношу.

На основу докумената са сајта Владе, наводи се да је Ераковић поднио лични захтјев за разрјешење.

“Министар вањских послова је, на основу члана 40 став 4 Закона о вањским пословима, предложио да Влада Црне Горе утврди предлог за опозив Александра Ераковића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Краљевини Шпанији, на лични захтјев”, наводи се у документу.

У документу се истиче да је Ераковић 25. јануара обавијестио МВП о својој оставци.

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић је предложио да Влада Црне Горе утврди приједлог за опозив Диноше са дужности амбасадора Црне Горе у Републици Косово*, на резидентној основи, са сједиштем у Приштини, због престанка радног односа по сили закона.

“Рјешењем од 12. 2. 2021. године одлучено да Ферхату Диносхи, амбасадору Црне Горе у Републици Косово, због навршених 67 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, по сили закона престаје радни однос у Министарству вањских послова са 13. 2. 2021. године, па имајући у виду чињеницу да је Ферхату Диносхи по сили закона престао радни однос у Министарству вањских послова, то су се сходно члану 40 став 4 и 5 Закона о вањским пословима, а у вези са чланом 121 алинеја 1 Закона о државним службеницима и намјештеницима, стекли услови за опозив именованог са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Републици Косово, на резидентној основи, са сједиштем у Приштини”, наводи се у документу.

Претходно је Влада опозвала седам амбасадора јер, како су образложили, нијесу радили у интересу државе. Њихов опозив није још потписао предсједник државе Мило Ђукановић.

Мандат је престао и амбасадору у САД, Небојши Калуђеровићу, такође због стицања услова за пензију.

Министарство вањских послова је опозвало још амбасадоре Црне Горе у Кини Дарка Пајовића, Србији Тарзана Милошевића, Уједињеним Арапским Емиратима Душанку Јекнић, Ватикану Миодрага Влаховића, Италији Сању Влаховић, Босни и Херцеговини Обрада Станишића и Њемачкој Веру Кулиш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *