Владика Јоаникије: Нијесмо обнављали и градили храмове за себе, него за будућност народа

Ова борба не траје један дан, или један сат, ова ће борба трајати дуго. Ја знам због чега је народ повријеђен, зато што је нападнута Црква, мање више ми свештеници, ми смо пролазни, али нападнута је вјера. И ја разумијем народ.

Владика Јоаникије

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије говорио је у емисији Српске РТВ “Огледало”, ауторке Љубице Гојковић, о борби за православље у Црној Гори.

Владика је говорио о значају Светог Василија Острошког у православном свијету, нарочито за град Никшић, чији је он заштитник, те да оптужба да су он и осморица никшићких свештеника угрозили здравље грађана Никшића, не стоји, јер у вријеме прослављања празника Светог Василија, Црна Гора је била званично проглашена као „слободна земља од короне“.

„Иако је званично била проглашена слободна земља од короне, мјере су још постојале и ми нијесмо позвали народ на литију“, истакао је Владика Јоаникије. Он је објаснио да су службе вршене у складу са мјерама, и да су гледали да изађу у сусрет и народу, да одоговоримо на љубав коју народ показује према цркви и према Св. Василију.

„Иако нијесмо позивали да се народ окупи, у одређено вријеме, када се литија иначе одржава, дошао је народ. Просто се народ догодио, и ми смо знали да су прекршене све мјере, али без нашег позива народ је дошао. Тај народ је сазвао Свети Василије, народна љубав према Св. Василију је ту дошла до изражаја“, казао је Владика Јоаникије.

„И шта смо ми требали, да извријеђамо народ, да разочарамо, да урадимо нешто што нама свештеним лицима, и цркви Божијој не приличи. Ми смо само са народом, излазећи у сусрет његовој љубави према Светом Василију, изашли у молитвени ход“, нагласио је Владика.

Владика је подсјетио да се са те литије нико није заразио, већ, како је казао, та је литија и помогла здрављу, а народ најбоље зна како Свети Василије штити и помаже.

Ова борба не траје један дан, или један сат, ова ће борба трајати дуго. Ја знам због чега је народ повријеђен, зато што је нападнута Црква, мање више ми свештеници, ми смо пролазни, али нападнута је вјера. И ја разумијем народ“, нагласио је Владика Јоаникије.

„Нас стално оптужују да разарамо државу, да не признајемо Црну Гору, падају оптужбе редовно на нас од стране државе, казао је Владика, и додао да је лако видјети ко је шта урадио.

„Ево да видимо шта је ко урадио, Митрополит Амфилохије је 30 година у Црној Гори, његово дјело је монументално и видљиво, и када дође човјек са стране може само да се диви. Наше светиње су обновљене, изграђене нове. Ми смо украсили Црну Гору. Ми их нећемо носити у Србију, нас оптужују за неко великосрпство, ми који смо све дали за Црну Гору“.

Нијесмо обнављали и градили храмове за себе, него за будућност народа у Црној Гори, истакао је Владика Јоаникије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial