Вучић: Лавров нас је упознао са новим забрињавајућим информацијама о Косову

Председник Србије Александар Вучић и министра спољних послова Русије након састанка

Председник Србије Александар Вучић рекао је да га је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на данашњем састанку упознао са забрињавајућим информацијама које се тичу различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе.

Вучић је истакао да је са Лавровом разменио мишљења о читавом низу питања, а да је кључна тема била однос две земље у међународним оквирима и подршка Русије интегритету Србије и ситуације на КиМ.

„Када о томе говорим, добили смо одређене оцене Руске Федерације, односно министра Лаврова, које су мене као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе. Не желим никог да обмањујем и да скривам од јавности: очигледно нас чека тежак период, у ком ћемо се суочити са великим притисцима да би се остварили неки планови које ни званично ни незванично нисмо добили, али на основу оцена наших руских пријатеља, чини се да ћемо морати да будемо врло пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представила“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Уз захвалност Русији што пружа подршку Србији и у Уједињеним нацијама и у свим међународним форумима, Вучић је рекао да је договорено да се Србија са Русијом консултује готово на дневном нивоу, истичући да је једно јасно: „Ако би било када и на било ком месту требало да дође до решења, за било које решење је потребна сагласност Русије, и због Савета безбедности, и због тога што ми не желимо да сви други буду консултовани, а да Русију нико ништа не пита.“

Како је додао, Русија је подржавала дијалог под окриљем ЕУ, док је Србија спремна да саслуша све друге политичке актере и њихове идеје, али Србија ће умети да заштити своје виталне националне интересе, без обзира на цену коју ће морати да плати.

Захвалан сам председнику Путину и Лаврову на личном ангажману, на жељи да увек буду са српским пријатељима и ми то умемо да ценимо и показаћемо то у будућности, нагласио је српски председник.

Сваког Видовдана се све покаже

Он је подсетио да би за три дана требало да путује у Москву, где ће имати састанак с председником Путином и додатно разменити оцене и сазнања која имамо о догађајима на међународној арени и о томе како и на који начин Србија може да издржи и на најбољи могући начин сачува своје интересе.

Очекују га, каже, и разговори са највишим европским званичницима у наредних 4-5 дана, а онда ће наша делегација ићи у Вашингтон, о чему је такође разговарао с Лавровом.

„Што се тиче војно-техничке сарадње, она је увек била коректна и изразито пријатељска и очекујем да Србија настави са даљим снажењем својих капацитета, јер не жели да угрожава било кога, али жели да буде снажнија и боље заштићена него раније“, рекао је Вучић.

Било је речи о предстојећој посети председника Путина, али и о, како је рекао, годишњици Дејтона, када ће бити покушаја да се стави нови терет на леђа српском народу.

„За нас је важно да водимо рачуна и о СПЦ, чији је опстанак угрожен у региону. Верујем да ће и долазак председника Путина на отварање величанственог Храма Светог Саве значити јачање не само наших културних и религиозних веза, него и да ће додатно оснажити позиције СПЦ“, рекао је Вучић.

Он је поручио да су тешка времена пред Србијом и да зато морамо да будемо снажни и уједињени и свесни да само тако уједињени можемо да заштитимо наше интересе.

„Кад кажем тешка, онда су то можда најтежа од самопроглашења Косова. Важно је да добро разумемо своју позицију и будемо довољно снажни, увек спремни за разговор и компромис, али снажни да одбацимо ултиматуме“, навео је српски председник.

Уз захвалност за гостопримство, Лавров је рекао да су две земље јединствене на очувању историјске правде и томе да се не дозволи ревизија резултата Другог светског рата, те да се очекује посета Вучића Москви, где ће присуствовати Паради. Он је такође још једном поздравио војну неутралност Србије.

Руски став по косовском питању се не мења

Кад је реч о косовском питању, Лавров је рекао да Русија полази од тога да ЕУ која има мандат посредника, не сме да се изолује од својих обавеза и мора да их испуњава поштено и бори се за реализацију већ постигнутих решења, пре свега о ЗСО, који је саботиран од албанске стране.

„Руски став по косовском питању се не мења. Подржаћемо било које решење које буде постигнуто на основу Резолуције 1244. Подсећам да је баш на инсистирање Русије у тој резолуцији потврђен територијални интегритет Србије“, рекао је Лавров и додао да свако решење мора да добије одобрење Савета безбедности, те да не смеју бити наметани вештачки рокови.

Министар Руске Федерације Сергеј Лавров са председником Србије Александром Вучићем након конференције у згради Председништва

© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋМинистар Руске Федерације Сергеј Лавров са председником Србије Александром Вучићем након конференције у згради Председништва

„Заложићемо се само са оном одлуком која ће одговарати Србима који бране сопствене законе. Осим тога, поводом 25. годишњице Дејтона, ми и наши српски пријатељи јединствени смо да ћемо се у овој ситуацији супротстављати покушајима да се другачије сагледају догађаји у региону. Има оних у региону који ревидирају историју и Другог светског рата, и деведесетих година. Нећемо то дозволити и бранићемо приступе који неће бити на штету Србије“, поручио је Лавров.

На питање о томе шта мисли о могућности да Србија потпише неки споразум, који би подразумевао признање Косова у замену за чланство у ЕУ и неки финансијски аранжман, Лавров је одговорио да је то питање за српски народ.

„Став председника Вучића знамо и више пута смо чули, а састоји се у томе да ће се у преговорима о косовском питању Београд руководити искључиво интересима српског народа“, рекао је Лавров.

Вучић је истакао да ако је питање да Косово уђе у УН, а да Србија не добије ништа, наш одговор ће бити не.

„Што се тиче Русије, они подржавају позицију Србије и по том питању су веома коректни. Руска страна никада није имала ништа против европског посредовања у дијалогу“, рекао је Вучић и поновио да ситуација за Србију свакако неће бити лака.

„Али како су наши говорили, сваког Видовдана се све покаже. А и ми ћемо морати да пружимо јасне одговоре“, закључио је Вучић.

Извор: Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest