Вучић: На силу можете све, али не знам да ли ће се Срби сложити са тим

Вријеме читања 3 минута

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће изаћи са чврстим ставом пред међународну заједницу и позвати Приштину да поштује Бриселски споразум. Он је позвао српски народ да мирно протестује и истакао да стрпљење није безгранично те да ће увести и своје мјере

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности поводом ситуације на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је ово један од најтежих дана за наш на Косову и Метохији и додао да је ситуација веома озбиљна.

Албанци су ангажовали и снајперисте који су покривали куће младих Срба који би се могли противити њиховим противправним акцијама, саопштио је председник.

Председник Србије Александар Вучић је позвао народ да не наседа на провокације. Он упозарава да народ зна њихова снајперска гнезда и знају кога су све убацили и да мирно протестује.

„Пусите насилнике и силеџије да раде што ради, неко ће морати на то да пристане али Срби сигурно неће“, рекао је Вучић и додао да се нада да нећ бити принуђени да спроведу мере, као и то да ће међународна заједница да регаује и уразуми неразумне.

„Ако очекујете да се додворавамо међународној заједници због избора, очигледно да не познајете ни српски народ ни мене као њиховог представника“, рекао је.

Ми смо још синоћ знали шта Приштина планира. Данас после шест часова те снаге су прешле на север КиМ. Ово је шести упад, али најбруталнији до сад„, рекао је председник Александар Вучић.

Он је такође током излагања цитирао Патријарха Иринеја рекавши да „све може на силу, али да није сигуран да ће Срби на то пристати“.

Председник је подсетио да Приштина не испуњава своје обавеза из споразума са Београдом.

Ми смо имали два споразума, из 2011. и 2016. То су 4 договора о слободи кретања. Суштина је да се ради о такозваним КС таблицама, којима је продужавана важност од 2011. до 2016, па онда до 2021. Основна обавеза Приштине је била формирање ЗСО. Кога брига за њихов устав! Ништа нису испунили. Ми осам година не можемо да формирамо директорат полиције зато што не постоји ЗСО„, подсетио је председник Вучић.

„Ово је возило Хитне помоћи које је превозило болесника“, показао је Вучић слику, па додао:

„Зауставили су то возило и скинули му таблице. А то су таблице суверене државе„, рекао је председник.

Приштина је на последњем дијалогу рекла да неће да разговара ни о чему осим о несталима, а када је дошло до тог питања, рекли су да неће да разговарају док је на челу Комисије Вељко Одаловић. Они су од нас тражили 22 локације, ми смо истражили 22. А они нису истражили 9 од 10 које смо ми тражили. Ми не можемо да заменимо кости људи јер они кажу да неће док не сменимо Вељка Одаловића“, рекао је Александар Вучић.

Вучић је рекао да никога у свету не занима то што није формирана ЗСО.

Не занима их, него Срби морају да ћуте. Нећу више никоме да ћутим, сваки дан ћу народу да говорим шта раде и како крше све прописе„, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да баш брига било кога у свету за једног Србина домаћина и оца, који сада може само да размишља да ли да стави таблу „кућа на продају“.

Подсећања ради, специјалне јединице РОСУ распоређене су још јутрос широм севера Косова и Метохије, што је изазвало велику узнемиреност код Срба који тамо живе.

Приштина је донела одлуку да возила са таблицама из централне Србије морају да имају привремене регистрације тзв. Косова.

Тактика „освојеног тла“ неће проћи

Вучић је рекао да тактика „освојеног тла“ неће проћи тј. да не поштују договор већ изврше противправне радње и онда изађу са „компромисом“. Он је рекао да пробају на силу, али да то неће моћи вјечито.

Он је рекао да међународна заједница мора реаговати, те да ће позвати и НАТО и КФОР да заштите српски народ и српску имовину.

„Наше стрпљење није безгранично, иако нам је безгранична жеља за миром“.

Ин4с

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest