Vučić najavio: Odluka o izborima poslije 21. septembra

F

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, 8. septembra, da će odluku o eventualnom raspisivanju vanrednih izbora na zahtjev opozicije donijeti poslije sjednice Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u drugoj polovini septembra.

„Razgovarao sam sa predstavnicima političkih partija vlasti i vidim da tu postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtjevima bivšeg režima“, rekao je Vučić na konferenciji za medije u Beogradu.

On je naveo da „ne vidi potrebu da bilo ko po svaku cijenu čuva svoju fotelju“.

„Ostaju tehnički detalji kako da to i u kom trenutku tačno izvedete“, naveo je Vučić.

Rekao je da će nakon razgovora u Briselu s delegacijom Kosova naredne nedjelje i sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja počinje 21. septembra, napraviti zajedničke sastanke, najprije sa predstavnicima vlasti, i da će ih zamoliti da „uzmu u obzir sve molbe, zahtjeve i prijetnje predstavnika bivšeg režima“.

Vučić je rekao da će u skladu sa tim donijeti odluku.

Opozicioni poslanici su 5. septembra u parlamentu poručili da „idu u blokadu“ skupštine i traže vanredne izbore.

Kako su istakli, takva odluka je donijeta, jer zahtjevi protesta nijesu ispunjeni četiri mjeseca nakon dva masovna ubistva, koja su bila povod za okupljanja građana.

Opozicija od vlasti traži da raspišu vanredne parlamentarne i beogradske izbore, ili da ispune zahtjeve protesta.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ održavaju se svake sedmice poslije dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše djece.

Zahtjevi protesta su već mjesecima isti, i to su smjena članova Savjeta REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nijedan od ovih zahtjeva nije ispunjen.

Vučić je ranije najavio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

(rtcg)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest