Вучић: Покушаће да праве косовску православну цркву, слично као у Црној Гори

Манастир Високи Дечани

© AP Photo / Visar Kryeziu

Председник Србије Александар Вучић је изјавио је у Скупштини Србије да ће на Косову и Метохији покушати, као и у Црној Гори, да праве православну цркву када им не буде успело лажно присвајање косовског културног наслеђа.

„Што се тиче косовског наслеђа на коме они инсистирају, то је нешто о чему су кренули да говоре у том смислу госпође Олбрајт и Клинтон, које су веома утицајне. Али, плашим се да ће они у будућности када буду видели чврстину и снагу наше цркве на терену и одлучност српске државе, ићи на нешто слично као у Црној Гори и покушаће, као са Мирашом Дедеићем у Црној Гори, формирање православне цркве на Косову“, рекао је Вучић.

Каже да су то покушали и у Хрватској током Другог светског рата, када су измислили хрватску православну цркву.

Вучић додаје да постоји документ када су 420 Срба из Каменова код Карловца покатоличили у једном дану и дали им усташке симболе. То су њихови планови и у то нема никакве сумње.

„Тако и за КиМ, видећете већи утицај породице Гаши него свих Немањића и њихових потомака у изградњи манастира било где на КиМ, и то је оно што албанска деца уче. И по том питању без подршке међународне заједнице тешко да ћемо моћи било шта да сачувамо, ма колико се борили“, казао је Вучић, пренео је Танјуг.

Уздамо се у ЕУ и Запад да зауставимо атак на Дечане

Вучић је изјавио да је најава председника општине Дечани о наставку изградње Манастирске улице супротна свим правилима. Вучић је нагласио да се узда у ЕУ, САД и западне силе у заустављању даљих атака на манастир Високи Дечани.

Говорећи после излагања неколико посланика, о питању заштите културне баштине, Вучић је рекао да је најава наставка изградње Манастирске улице супротна закону о зонама и извршним одлукама који кажу да је могуће градити само локални пут и обилазницу.

„Плашимо се да је то нови напад на Високе Дечане, тај човек је веома чудан, али они који га подржавају у тој намери седе у Приштини. Уздамо се у ЕУ, западне силе, САД, да нам помогну по том питању, да зауставимо атак на манастир Високе Дечане“, рекао је Вучић

Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest