Вучуровић: Српски свијет… та дивна ризница нашег идентитета, бића, сјећања, језика, постојања, јединства, љубави, успона и падова

Вријеме читања < 1 минут

Српски свијет… та дивна ризница нашег идентитета, бића, сјећања, језика, постојања, јединства, љубави, успона и падова…стрпљења и повјерења према другима, чак и онима који то, можда, нису заслужили. То је наше страдање, херојство, сретање са прецима, тај непоновљиви додир вјечности, живот и смрт. И лутање кроз олују и мрак, и пут који нам освјетљавају круна Душанова и ријеч Његошева… А у темељу је Косово.

Рећи ће Андрић о Црној Гори Његошевог доба: ,,Намучене жене које су се одмарале поред бремена дрва на каменој ивици пута говориле су о Косову као о својој особеној судбини и личној трагедији. „Наша је права на Косову закопана“, говорили су људи резигнирано и не помишљајући да је траже другим путем до онога који им косовски завет налаже…Црна Гора и свет који је избегао у њена брда били су квинтесенција тога косовског мистерија. Све што се у тим брдима рађало, долазило је на свет са рефлексом косовске крви у погледу.

’’Косово је Србија.

Извор: Фејсбук – Јован Јоле Вучуровић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest