Вујовић: Тражићемо да Одбор расправља о отвореним листама

„ВЛАСТ ДА ИСПУНИ ОБЕЋАЊА“
Вујовић: Тражићемо да Одбор расправља о отвореним листама
Вујовић је казао да ће се ЦеМИ пријавити на позив за учешће у раду Одбора и да ће он бити кандидат те невладине организације


Вујовић, Фото: Саво Прелевић

МИНА

Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) тражиће да скупштински Одбор за свеобухватну изборну реформу расправља о отвореним листама, казао је предсједник Управног одбора Цемија, Златко Вујовић.

Вујовић је казао да ће се ЦеМИ пријавити на позив за учешће у раду Одбора и да ће он бити кандидат те невладине организације.

“Тражићемо да Одбор расправља о отвореним листама. То је нешто што је било записано и у изборном програму Демократа и Демократског фронта, и што подржава УРА”, казао је Вујовић агенцији МИНА.

Он је рекао да сад практично владајућа већина подржава отворене листе, без обзира на одређена оклијевања када то треба да се и усвоји.

Према његовим ријечима, оно што је владајућа већина обећала програмски, требало би сад да испуни када је у таквој прилици.

“Очекујемо и да Демократска партија социјалиста, као највећа опозициона партија, и неке друге мање опозиционе партије подрже, из разлога што ће отворене листе ријешити много проблема”, навео је Вујовић.

Он је казао да ће отворене листе олакшати и коалиционе аранжмане, “јер кад имате преференцијално гласање унутар листи, онда све зависи од квалитета кандидата.”

“Тако да им није потребно тешко преговарање око тога колико ће ко да добије процената на изборној листи и какав ће бити редосљед на њој, зато што ће се на крају, на бази преференцијалних гласова, ипак одлучити ко ће бити, у крајњем, посланик у парламенту”, навео је Вујовић.

Он је рекао да су отворене листе нешто што је стандард у Европској унији (ЕУ).

“Када уђемо у ЕУ, имаћемо обавезу да усвојимо Закон о избору европских посланика у Црној Гори који ће се бирати преференцијалним гласањем. Самим тим је потребно са тим ускладити и национално законодавство. Није обавеза, али је добро”, казао је Вујовић.

Он је навео да је и Хрватска увела обавезно преференцијално гласање за европске изборе, али и на националном нивоу.

Према његовим ријечима, то је нешто што је тековина модерних демократија.

“И готово све европске земље имају или персонализоване изборне системе налик њемачком, или су увеле персонализовани елемент у листовним системима, као што је у Црној Гори, гдје можете унутар листе да изаберете неке кандидате које преферирате као грађани”, казао је Вујовић.

На питање који су, по његовом мишљењу, крајњи домети Одбора, он је казао да то зависи од политичке спремности, прије свега власти и опозиције, с обзиром на то да је потребна двотрећинска већина за усвајање највећег дијела тих одредби.

“Оно што је свакако важно и добро овога пута је што је садашња опозција најавила да је максимално зантересована да учествује у процесу и, на крају, да га и подржи, што је било доста различито у претходном периоду кад су биле замијењене улоге”, рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, оно што је веома важно је да се овај процес искористи да се на квалитетан начин реформише изборно законодавство, да се отворе значајна питања, као што је увођење преференцијалног гласања.

Вујовић сматра да су неки рокови и планови у раду Одбора прилично амбициозно постављени и да треба мало више времена.

“Дио тих преговора ће бити питање пребивалишта и држављанства, која су кључна за стицање бирачког права. Услови за стицање бирачког права, ако занемаримо пунољетност, су да је неко црногорски држављанин и да има двије године пребивалишта у Црној Гори”, навео је Вујовић.

Ти закони су, како је казао, дио материје о којој треба да расправља Одбор за изборну реформу.

Вујовић је оцијенио важним да се са закључцима не жури превише.

“У смислу да се нека рјешења тестирају, да добијемо један кохерентан и конзистентан законски текст, односно модеран закон који одговара за дужи временски период потребама, прије свега, грађана Црне Горе”, казао је Вујовић.

Према његовим ријечима, видјело се колико је дуго требало да се постигне сагласност око изборне реформе.

“А самим тим морамо бити одговорни за наредни период, а не само да гледамо ствари из перспективе тренутне ситуације”, закључио је Вујовић.

One thought on “Вујовић: Тражићемо да Одбор расправља о отвореним листама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *