За директора АЦВ 12 кандидата: Пријавили се Ђуровић, Милоњић, Максимовић, Јушковић…

КОНКУРС ИСТЕКАО 28. АВГУСТА
За директора АЦВ 12 кандидата: Пријавили се Ђуровић, Милоњић, Максимовић, Јушковић…
За коментар није био расположен актуелни директор Агенције, Драган Ђуровић, који није желио да потврди ни демантује информацију да се пријавио за још један мандат


Конкурс затворен 28. августа (илустрација), Фото: САВО ПРЕЛЕВИћ
На конкурс за директора Агенције за цивилно ваздухопловство (АЦВ) пријавило се 12 кандидата, сазнају “Вијести”.

Међу пријављенима су актуелни директор АЦВ Драган Ђуровић, смијењени генерални секретар Владе Божо Милоњић, Зоран Максимовић и Небојша Јушковић.

Ко су остали пријављени на конкурс који је истекао 28. августа из АЦВ нијесу одговорили “Вијестима”.

За коментар није био расположен ни актуелни директор Агенције, Драган Ђуровић, који није желио да потврди ни демантује информацију да се пријавио за још један мандат.

”У овом тренутку нећу коментарисати конкурс, то да ли сам се или не пријавио за директора, као ни дешавања у Агенцији”, казао је кратко Ђуровић у телефонском разговору.

Он није желио да коментарише ни незваничне информације “Вијести” – да ће Црна Гора, ако он не буде изабран, изгубити позицију у Координационом комитету Европске конференције за цивилно ваздухопловство (ЕЦАЦ) и Оснивачком одбору Европске тренинг организације за ваздухопловство (ЈАА ТО).

Битка за позицију првог човјека АЦВ почела је 30. јула разрјешењем предсједника и два члана Савјета Агенције – Војина Влаховића, Николе Гегаја и Абидина Мусића, којима је образложено да након смјене власти “нијесу адекватно спроводили политику Владе”.

Саговорник “Вијести” тада је рекао да је то учињено како би Влада преузела Савјет прије расписивања конкурса за директора АЦВ, јер је његов насљедник већ договорен по партијском кључу.

Закон о ваздушном саобраћају (ЗОВС) не препознаје разрјешење због тога, већ је јасно наведено под којим условима Влада може разријешити предсједника и чланове Савјета АЦВ.

Због смјене Влаховића, Гегаја и Мусића поднијете су жалбе Управном суду, а према сазнањима “Вијести”, неки од њиих су тражили од Управне инспекције да хитно испита поступак смјене.

Нови Савјет на чијем челу је Џенан Колић из Демократа, уз сагласност Министарства капиталних инвестиција донијеће одлуку ко ће у наредном периоду управљати Агенцијом.

Саговорници “Вијести” казали су да свака партија владајуће већине има свог фаворита међу пријављеним кандидатима.

Према незваничним информацијама “Вијести”, СНП протежира Максимовића, струја блиска Митрополији црногорско приморској Јушковића, а Милоњић је од Кривокапића тражио ту позицију.

Писма
Извори из дипломатских кругова, међутим, тврде да не интересује само владајућу већину фотеља првог човјека АЦВ.

”Та функција веома је битна и за важне партнере Црне Горе из Европске уније, а њихову неподијељену подршку за наставак мандата има Ђуровић. Четири најзначајнија човјека и институције европског и међународног ваздухопловства због тога су и писали предсједнику Владе Здравку Кривокапићу и његовим министрима, тражећи од њих да реизбором Ђуровића настави континуитет добрих резултата и сарадње у веома важној области каква је ваздушни саобраћај. Због тога, вјерујемо да се Влада неће оглушити на препоруке које су добили, нити игнорисати неуобичајену подршку коју је Ђуровић добио, као ни дозволити себи да држава изгуби функције у Еуроцонтролу, које Ђуровић није добио по кључу, већ на основу својих заслуга”, рекао је саговорник из дипломатских кругова.

Према истом извору, Кривокапићу су стигла писма од предсједника Савјета Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИЦАО) са сједиштем у Монтреалу, затим из Брисела – од првог човјека за европски саобраћај, генералног директора Директората за мобилност одакле су нагласили важност функција које Ђуровић обавља у европским организацијама за цивилно ваздухопловство.

Тај саговорник казао је и да је предсједник Владе због избора директора АЦВ добио писма од генералног директора Еуроцонтрола, али и од челног човјека Европске агенције за сигурност ваздушног саобраћаја (ЕАСА).

Из извршне власти не одговарају на питања о томе, као ни да ли су писмо доживјели као притисак, или добронамјерну сугестију партнера из ЕУ.

Нијесу одговорили ни да ли би, с обзиром на садржај писма, у случају смјене актуелног директора Црна Гора изгубила позиције и мјесто у руководству ЕЦАЦ-а, којом Ђуровић предсједава, као ни да ли су провјерили губи ли Црна Гора његовим одласком из АЦВ представника у Управном одбору ЈАА То-а, које актуелни директор персонално, а не по кључу, покрива.

VIJESTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest