За министра у Влади Црне Горе поставили човјека који је члан Савјета Владе Хрватске!

Министар без портфеља у Влади Црне Горе Адријан Вуксановић члан је Савјета владе државе Хрватске чиме фактички представља државног службеника извршне власти двије државе, а плаћају га порески обвезници и Црне Горе и Хрватске.

Вуксановић је наиме члан Савјета представника хрватске мањине у европским државама, док је он представник за Црну Гору.

Фото: Borba

Хрватска влада одабрала је Савјет представника хрватских мањина у европским државама како би сачувала своју дијаспору. Чланови овог Савјета важе за службенике Владе Хрватске.

Ипак, обзиром да је дошло формирања мањинске Владе Дритана Абазовића, Вуксановић се нашао у проблему неспојивости функција јер је у међувремену постао министар без портфеља. Тако у овом моменту, Вуксановић обавља двије функције, и то не само у Црној Гори, већ је представник Влада двије државе што представља преседан у балканској али и свјетској политици, пише портал Борба.

Уколико је посланици у Парламенту изгласају специфичну политичку личност као министра, па и без портфеља, он од тог момента представља државу Црну Гору, и ни по ком моделу не може бити представник неке друге владе. Специфичан положај који се тиче мањинских народа је неупитан, али ипак он није представник државе Хрватске већ представник хрватске мањине у Црној Гори, од којих је и добио гласове, иако ни ти гласови нису били довољни да Вуксановићева странка оствари мандат у Скупштини Црне Горе. Ставивши то по страни, и уважавајући принципе неспојивости функција, Вуксановић би на једну од њих морао дати оставку јер исти не може представљати двије државе.

Извор: Борба

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest