Занимљива математика велике пирамиде у Гизи

Занимљива математика пирамида у Гизи
Пирамиде у Гизи вековима су предмет дивљења, можда сте их и сами некада посетили, али да ли сте икада размишљали о њиховим пропорцијама, обиму, дужини и површини страница?

Чини се да стари Египћани ништа нису препуштали случају, већ да су све врло тачно математички израчунали. Много математичких занимљивости везано је за ове чудесне грађевине Старог Египта, погледајте и које…

✓ Пирамида је тачно постављена према странама света.

✓ Меридијан који пролази кроз пирамиде дели мора и континенте Земље на два дела исте величине. Овај меридијан је, осим тога, надужи меридијан који се пружа од севера до југа и представља нулту тачку за мерење дужина целе земљине кугле.

✓ Углови пирамиде деле регион делте Нила на две једнаке половине.

✓ Три пирамиде у Гизи изграђене су тако да су у међусобном односу у Питагорином троуглу, чије се странице налазе у сразмери 3:4:5.

✓ Однос између висине и обима пирамиде одговара односу између пречника и обима круга. Нјене стране су највећи и најупадљивији троуглови на свету.

✓ Помоћу пирамиде се може израчунати како запремина кугле, тако и површина круга, због чега се она сматра спомеником квадратуре круга.

✓ Пирамида је заправо велики пешчани сат. Сенке које страва од средине октобра до почетка марта приказују годишња доба и дужину године. Дужина камених плоча које се налазе око пирамиде одговара дужини сенке у једном дану. Посматрањем те сенке може се дати тачно дужина године на 0,2429. део.

✓ Нагиб пирамиде износи износи једну седмину круга од 360 степени, односно 51º25’42’’.

✓ Сматра се да је око 100.000 људи градило Кеопсову пирамиду пуних 20 година.

✓ Сваки камен је висок 2 м, неки су дуги и по 5 м, а тешки су по 15 тона.

✓ Када је саграђена, пирамида је била висока 145,75 м, али се током година смањила за 10 м.

✓ Пирамида се састоји од око 2.300.000 камених блокова.

✓ Хоризонтални пресек пирамиде је у сваком делу квадратан, а дужина страница основице износи 229 метара.

✓ Ако висину пирамиде квадрирамо, добићемо вредност површине бочних страница.

✓ Спољни, заштитини омотач Велике Пирамиде био је направљен од кречњачких блокова дебљине 2,5 м, тешких 20 тона и врло сјајно полираних.

✓ Нормална дужина страна квадратне основе даје 365,342 египатских лактова (вероватно најстарија мера за дужину, употребљавала се око 3000 година п.н.е. у Египту).

✓ Вредност такозваног “светог лакта” била је 0.635666 метар. Тај број помножен са 10 милиона готово савршено одговара вредности полупречника Земље на половима.

✓ Лакат је био подељен на 25 палаца, а сваки палац има 25.4264 милиметара. А ако помножимо то са 100 милијарди, добијамо приближну вредност путање коју у свом окретању око Сунца прође Земља у једном дану.

✓ Помоћу трангулације може се измерити цела Земља докле год допире поглед, што су још Наполеонови научници открили.

✓ Растојање велике пирамиде од средишта Земље је исто као и растојање до Северног пола, дакле исто је растојању од средишта Земље до Северног пола.

✓ Ако се основа површине пирамиде подели двоструком половином пирамиде, добија се чувени број Пи (3,1416).

✓ Укупна површина страна пирамиде одговара квадрату чија је страна висина пирамиде.

✓ Врх велике пирамиде се поклапа са Северним полом, њен обим одговара дужини Екватора, а оба су сразмерно удаљена један од другог. Свака страна пирамиде одговара четвртини сектора северне Земљине полулопте или сверичном квадрату од 90 степени. Иначе, обим Екватора износи 40.076,592 Км, а обим израчунат преко полова износи 40.009,153 Км.

✓ Тек су мерења у новије време показала да је Кеопсова пирамида саграђена тачно у средишту копнене масе Земље. Узевши у обзир укупну површину свих континената и површину коју заузима пирамида, шансе за ту “случајност” су 1:3.000.000.000.

✓ Запремина Пирамиде помножена са густином блокова од којих је саграђена даје средњу вредност густине Земљине кугле. А однос запремине Велике Пирамиде и Земље је тачно 1:1015.

✓Висину пирамиде први је израчунао Талес, помоћи дужине сенке.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest