Запослени од Завода за запошљавање траже 2,8 милиона евра, покренули неколико стотина тужби


Запослени у Заводу за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ) у посљедњих пет година покренули су више стотина тужби којима се од те институције тражи надокнада од чак 2.883.169,08 еура и то из више правних основа.

То је потврђено из ЗЗЗЦГ, на чијем је челу Суљо Мустафић, док у синдикату те институције наводе да су десетине и стотине тужби доказ незаконитог и несавјесног рада менаџмента установе.

Помоћник директора ЗЗЗЦГ у Сектору за права за вријеме незапослености и правне послове Исад Курпејовић казао је да правни основи датирају из времена од 2008. до 2016. године и односе се на пројекат “Нјега старих лица у Црној Гори”, накнада штете због мање исплаћене зараде усљед неоснованог умањења најниже цијене рада за период 2009-2013. године, неосновано умањење зараде за 2010. годину, накнада трошкова превоза на рад и са рада за период 2013. до 2015. године, накнада штете за рад у Комиси ји за мјере активне политике запошљавања за период 2013-2016. године, као и наканада штете за рад у Комисији за праћење пројеката за чију реализацију се додјељују грантови.

“Напомињемо да је Завод за запошљавање у сваком покренутом поступку прихватао захтјеве суда, процесно одрађивао сваки спор појединачно, покушавајући да докаже неоснованост тужбених захтјева и на тај начин смањи трошкове поступка. Запослени су до сада повукли 80 тужбених захтјева, из основа накнада штете за рад у комисијама и другим радним тијелима које су формиране послије 2016. године, будући да је сходно Закону о зарадама запослених у јавном сектору прописано да ‘запослени у јавном сектору не могу остварити друге накнаде, осим оних које су утврђене овим законом’”, наводи Курпејовић.

Предсједник Синдиката запослених у ЗЗЗЦГ Дејан Војводић казао је да су тужбе против институције задужене за запошљавање доказ незаконитог, али и недомаћинског рада.

Сматра да је самовоља менаџмента, који је одбијао да испоштује права запослених, дошла на наплату.

“То, наравно, није крај и није све. Радници нијесу добијали накнаде на које су имали право за рад у око 30 комисија, ми имамо један број покренутих спорова, али биће их сигурно још. Један број рад-ника је био приморан да повуче тужбене захтјеве, али мислим да је томе дошао крај. Поред одштетног захтјева морамо истаћи да су ту огромни трошкови за адвокате, а који су износи у питању јавност ће сигурно ускоро сазнати”, истакао је Војводић.

Указује да су и за адвокате трошкови неколико стотина хиљада еура, а да је незванична процјена да је у питању износ од око 300.000 еура.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *