Зашто нису дозвољене литије кад (матурска) весеља јесу

Пише: Дијана Ћоровић

Традиционална прослава матуре представља крунисање дугогодишњег  труда и рада како ученика тако и професора. Велики број матураната тврди да је матурска ноћ најважнија зато што ће се тада појавити први пут као  “одрасли“  људи. Чињеница је да овакав чин заслужује специјалну пажњу, јер, прелазак у зрелије доба ставља у неизвјесност свако наредно окупљање другара и професора.

Сјајна вијест о укидању мјера по том питању обрадовала је све матуранте, њихове родитеље, професоре, зато што сви планови матурске ноћи неће пропасти у воду. Мјесецима уназад припреме за матурску ноћ су стрепиле од мјера да ли ће се реализовати. Коначно ће се указати прилика да са својим партнерима матуранти обиљеже и прославе крај једног доба у коме су сазрели за озбиљније путеве.

Но, не можемо да се не запитамо зашто још увијек литије нијесу дозвољене?  Карактеристична дистанца коју су учесници литија спремно прихватили, сигурно се не може поштовати када је матурска ноћ у питању. Физички, овакав вид весеља  подразумијева физичку близину,што је у реду. Међутим, није у реду то да се мјере о физичкој дистанци ригорозно прате само када су литије у питању. Црна Гора је држава која је проглашена као земља која се изборила са вирусом. Ипак, многе даље упуте доста људи не разумије. Зашто  не могу дозволити литије ако могу дозволити весеља? Вјерујем да су многи родитељи истих матураната учесници литија, као и професори истих. Нема логике у томе да се једно те исто лице може изложити ризику од заразе у литији, ако не на неком весељу.

Интересовање о литијама у народу не јењава. Међу људима који праве километарске колоне широм Црне Горе има баш те омладине која се спрема за матурску ноћ. Дјеца…наши будући људи треба да имају право на избор свог даљег школовања.  Али исто тако, не смију бити  закинута на право исказивања слободе  вјероисповијести. Њихова свијест  је прешла пут  сазријевања до тог нивоа да могу да одлуче шта воле и какав циљ себи да  одреде. Млади људи који су били до сад учесници литија сигурно не осјећају слободу исказа ако се литије и даље забрањују.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest