Зашто НКТ мора кривично одговарати

Пише: Дамјан Абрамовић

Немам ништа лично против лица која руководе борбом против епидемије короне у Црној Гори. Мој став је објективан и усмјерен ка неодговорности неспособних лица да узму у руке судбину свог народа.

Они су слика и прилика тридесетогодисње владавине .

Слика и прилика неодговорности , неспособности и кукавичлука да се преузме одговорност због својих поступака.

Замислите ситуацију да се налазите у авиону без пилота, или са пилотом који никад управљач авиона није узео у руке.

Управо се црногорски народ налази у том авиону који лети , без могућности да изађе, очекујући неким чудом да се не стрмоглавимо у пропаст.

НКТ и ИЈЗ умјесто да решавају узрок , лијече последице. То је погубна политика борбе против корона вируса.

Зашто Црна Гора нема озбиљну ПЦР лабораторију ?

Зашто се новац не улаже у решавање проблема у зачетку, умјесто арчења за беспотребан број респиратора који ако нам затребају у тој количини значиће да нам је “пукла погибија”.

Проблем короне се решава великим бројем тестирања. Док земље у окружењу тестирају на хиљаде људи дневно код нас се то ради на стотине, а резултати се чекају данима за које вријеме се локална трансмисија обавља несметано. Проценти обољелих у односу на број узорака указују на потпуно погрешан приступ у борби против вируса.

Затварање угоститељских објеката и ограничавање кретања становништва није решење, то  је крајња опција.

“Лоцкдоњн” је сламка спаса која убија и овако убијену економију.

Неспособност НКТ тима се јасно види у неприпремљености на тренутну ситуацију. Умјесто улагања у лабораторију која би тестирала велики број узорака, на начин да се крене од јавних установа до приватних предузеца и тд. са брзим резултатима и оспособљавање кадра за рад у истим, НКТ нас је довео у ситуацију да људи оздраве или умру док стигне резултат теста , да немамо кадар који се бави лабараторијском анализом, да су поједине приватне установе оспособљеније за ПЦР анализу него ли здравствени систем Црне Горе .

Зар је могуце да једна приватна лабораторија за пар сати детектује вирус а Институт за јавно здравље се чека данима, недељама? Све то указује на неодговорност, неспособност и на лошу намјеру!

НКТ мора кривично да одговара.

Као неко које искусио ово на тежи начин, борећи се против упале плућа изазване короном у Болници за плућне болести Брезовик, свједок сам пожртвоване борбе доктора и медицинских радника који раде за мизерне плате у ужасним условима рада.

Свједок сам “спремности “нашег неспремног здравственог система који се бори са последицама, умјесто да се ухвати у коштац са узроком и да решава проблем у његовом зачетку.

Зашто НКТ мора кривично да одговара?

Зато што постоји намјера која се огледа у неодговорности, односно у прихватању одговорности за свој народ од стране лица која су неспособна , односно некомпетентна да обаве овај задатак.

Сама “тежина” задатка изискује најбоље од најбољих јер је у питању здравље и живот грађанства и један од највећих здравствених изазова у новијој историји Црне Горе. Однос државних институција према таквом изазову указује на невјероватан аматеризам, неодговорност , небригу, наспособност и на крају на намјеру јер дајући механизме управљања ситуацијом у руке неспособних људи осуђени смо на пропаст.

Надам се ускором распуштању НКТ тима  и конструисању квалитетнијег и спремнијег да одговори овом изазову јер вјерујем а и свједок сам да у Црној Гори још има часних љекара и струке која може и хоће да се квалитетније суочи са овим проблемом.

Вјерујем да ће се нова Црна Гора храбро суочити са канцерима прошлости у које спада и овај несретни НКТ и извести их пред лице правде која мора да буде једнака за све.

Ако није било одговорности према народу , нека сада буде макар правде за народ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial