Зашто жена остаје са насилником 1

Пише: Марија Вешовић

Љиљана Раичевић, председница удружења Сигурна женска кућа, на основу дугогодишњег искуства рада са жртвама насиља, кроз разговор нам објашњава  како да разумемо зашто жена трпи насиље, истиче да то није ни мало лако.Каже: „ Да бисмо било шта учинили у смислу пружања подршке и помоћи злостављаним женама и дјеци, осим свијести о људским правима, суочавања са сопственим ставовима и предрасудама и позитивне законске регулативе, морамо прво разумјети зашто жена трпи насиље и зашто остаје у ситуацији насиља“.

Истиче да су жене, посебно на овим просторима „научене да насилничко понашање мушкараца прихватају као животни концепт, жене често не препознају насиље и не супротстављају се. Полна социјализација је моћна. Друштво од жена очекује да буду смјерне, стрпљиве, послушне, помирљиве и покорне. Не поштујући очекиване обрасце понашања оне издају женски род и женску природу. Патријархално васпитање добијено у примарној породици доприноси поистовјећивању родних са полним улогама. Домаће насиље нарочито тешко препознају и спремне су да га дуго толеришу жене које су одрасле поред оца насилника. Неријетко оне и мужа бирају према познатом моделу насилника. Насиље је за њих уобичајени, прихваћени вид понашања мушкараца. Уз то често иде и мајчина порука „трпи и ја сам трпјела“или„жена је створена да трпи “и сл“.

На питање: Зашто жене трпе насиље? Одговара да је „чињеница  да многе жене остају у насилним везама. Породица, пријатељи, комшије,па чак и стручњаци,не разумију зашто жене трпе насиље. Истраживања и искуство су показали да жене као најчешће разлоге прихватања живота у насиљу наводе оне који се уклапају у опште друштвено прихваћене предрасуде о насиљу“.

На питање: Зашто жене остају са насилницима? Љиљана истиче да „не постоји само један разлог.Многе особе које нијесу имале или нијесу у вези са насилним партнером изјављују да би одмах раскинуле такву везу и отишле. Међутим, увијек треба имати на уму да су и многе жртве које трпе насиље размишљале на исти начи када су заснивале партнерски однос. Постоји мноштво озбиљних фактора који утичу на одлуку жртве насиља да оде или остане“.

Следе текстови који говоре о разлозима зашто жене трпе насиље. Пратите нас.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest